3 z 11
Poprzednie
Następne
Truskawki. Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami
Pierogi z truskawkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek
szczypta soli
Dodatkowo
1/2 kg truskawek
1 szklanki śmietany 18 proc. (kwaśnej)
2 cukry wanilinowe
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić ciasto nożem do połączonych składników, dodać wrzątek. Całe ciasto wyrobić do gładkości aż zrobi się elastyczne (jeżeli jest zbyt suche można dodać śmietany).
Ciasto rozwałkować cienko, nałożyć owoce i skleić.
Ugotowane pierogi można polać sosem ze śmietany i cukru wanilinowego.