Tran jest dobry na wszystko

opr. (kami)
Prawdopodobnie, gdyby stworzyć wyczerpującą listę zalet tej substancji i porównać ją z innymi okazałoby się, że konkurencja pozostaje daleko w tyle.
Prawdopodobnie, gdyby stworzyć wyczerpującą listę zalet tej substancji i porównać ją z innymi okazałoby się, że konkurencja pozostaje daleko w tyle. sxc
Gdyby stworzyć wyczerpującą listę zalet tej substancji i porównać ją z innymi okazałoby się, że konkurencja pozostaje daleko w tyle.

Czasy, kiedy tran był obowiązkowym elementem uzupełniającym prawidłową dietę przedszkolaków dawno minęły. Dziś nikt nie gania maluchów z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego wielu dorosłych zapomniało, jak cenne właściwości kryje ona w sobie.

Bez cienia kokieterii można stwierdzić, że tran jest dobry na wszystko.

Prawdopodobnie, gdyby stworzyć wyczerpującą listę zalet tej substancji i porównać ją z innymi okazałoby się, że konkurencja pozostaje daleko w tyle.

Dlatego do lat 60. XX wieku podawanie tranu dzieciom było obligatoryjnym elementem profilaktyki zdrowotnej, której celem było uzupełnienie ubogiej w latach powojennych diety najmłodszych.

Tran to koncentrat oleju ze świeżej wątroby dorsza, bogaty w unikalną kompozycję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D. Jakie znaczenie ma to dla odporności człowieka? Okazuje się, że ogromne. Układ odpornościowy pełni bowiem w rolę strażnika, i to zatrudnionego na cały etat.

Chroni nas przede wszystkim przed szkodliwym wpływem niszczonego systematycznie środowiska: zanieczyszczonym powietrzem; wodą, która dziś jest roztworem chemicznym czy żywnością zawierającą całą plejadę toksyn. Chroni także przed milionami drobnoustrojów, które tylko czyhają na moment, w którym mogą zatrzymać się w naszym ciele na dłużej.

Sposobów na poprawę odporności jest kilka. Zdrowa dieta, ruch, odpowiednia pielęgnacja gospodarki wodnej organizmu i suplementacja diety - to absolutne minimum.

Tran stosowany jest jako suplement diety bądź środek leczniczy w awitaminozach A i D, a także przy krzywicy, ponieważ pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek - w tym chrzęstnej i nabłonkowej. Wzmacnia zęby, poprawia wzrok i jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w okresie przesileń, gdy odporność na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów ulega zmniejszeniu. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3, które mają niebagatelne znaczenie przy wadliwej funkcji naczyń krwionośnych i schorzeniach kardiologicznych. Oczywiście kwasy omega-3 znajdują się nie tylko w tranie - w naturze szczególnie bogatą zawartość kwasu przejawia się w rybach, np. w sardynkach czy łososiach, ale pomimo wiedzy, że "ryba wpływa na wszystko" ich spożycie w naszym kraju pozostaje wciąż zastraszająco niskie. Dlatego coraz więcej Polaków ma problemy z układem sercowo-naczyniowym, nadwagą i cholesterolem. Dzięki działaniu kwasu omega-3 obniża się poziom trójglicerydów we krwi i zmniejsza tłuszcz pod skórą, co jest ważne szczególnie dla osób otyłych i chorych na takie choroby jak miażdżyca czy cukrzyca.

Jak jednak wyplenić z siebie przekonanie, że każda próba skosztowania tranu zakończy się koniecznością natychmiastowego rozpoczęcia akcji ratunkowej lub, w najlepszym przypadku, grymasem twarzy godnym zawodowego mima? Całe szczęście czasy zmuszania się do tolerancji tłusto-rybnego smaku już minęły i płynna konsystencja tranu razem z nimi. Tran, jako suplement diety, z powodzeniem występuje w postaci tabletek, co zdecydowanie ułatwia wszystkim niedowiarkom odpowiednią i systematyczną pielęgnację organizmu od wewnątrz.

Zwiększone zapotrzebowanie na tran odczuwają dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu (okres dojrzewania), ludzie chorzy i będący w okresie rekonwalescencji, zestresowani i osłabieni oraz osoby nadużywające alkoholu i palące papierosy. Ze względu na swoje działanie odżywcze i ogólnie wzmacniające tran powinien ponownie zagościć w diecie każdej osoby, która świadomie dba o harmonię swojego organizmu. Nie każdy wie, że oprócz znanych powszechnie właściwości uodparniających tran wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i rozwój całego organizmu, przeciwdziała osteoporozie, reguluje poziom cholesterolu, stanowi naturalny czynnik obniżający ciśnienie tętnicze krwi, a także łagodzi objawy astmy i łuszczycy.

Już niebawem czeka nas przesilenie wiosenne, czas, w którym nasza odporność jest szczególnie narażona na niekorzystne działanie pogody. Dlatego warto już wcześniej zadbać o wzmocnienie organizmu, aby ze spokojem przejść kolejną falę wiosennych przeziębień, która co roku nęka nas w okolicach marca i kwietnia.

Najnowsze informacje o epidemii koronawirusa

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Suvenir

Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Jeżeli tran dajemy dzieciom od 2-3 roku życia, to one go będą pić i w późniejszych latach nie będą marudzić, że jest niedobry. Ja tak robię i dzieci piją tran norweski gal - bez żadnych aromatów i dodatków smakowych. 

Mnie z kolei rodzice tego nie nauczyli i ja nie wypiję tranu. Łykam kapsułki z tranem, ale podobno to już nie jest ten sam efekt, gdyż pijąc tran jego działanie zaczyna się już w błonach śluzowych i gardle.

m
marczi

są gusta i guściki, osobiście mi tran nie bardzo podchodzi. Pewnie wyrobiłaś się i przyzwyczaiłaś już do tego smaku dlatego Ci on nie przeszkadza, ale fakt faktem jest bardzo zdrowy.

M
Miriam

Mnie osobiście tran wcale nie kojarzy się z przykrym smakiem i obowiązkiem picia. Wręcz przeciwnie - lubię tran :) Piję od 8-10 lat norweskiego Gala i nie przeszkadza mi ani jego konsystencja, ani smak. Faktem jest, że rzadko choruję i w dużej części zawdzięczam to tranowi. 

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3