W skrócie:
Pomysł na obiad ze schabu. Sprawdzony przepis
Mam dla Ciebie przepis na pyszne roladki schabowe z farszem ze szpinaku i sera. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne i nie zajmuje dużo czasu. Bardzo ważne jest jak najcieńsze rozbicie mięsa oraz dobre usmażenie roladek. Najlepiej smażyć je długo, na małym ogniu, co jakiś czas przekręcając na inną stronę. Roladki możesz podać z ziemniakami i np. surówką z kapusty pekińskiej lub surówką z ogórków kiszonych.
Zobacz w galerii, jak zrobić roladki schabowe ze szpinakiem
Roladki schabowe faszerowane szpinakiem i serem — przepis
czas przygotowania: 1 godzina
porcja na: 9 roladek
poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 450 g szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 150 g sera typu mozzarella,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Jak zrobić roladki ze schabu ze szpinakiem i serem?
- Schab pokrój na kotlety. Każdy dobrze rozbij.
- Posyp kotlety solą i pieprzem.
- Na patelni podsmaż szpinak. Gdy woda odparuje, dopraw go sokiem z cytryny, masłem, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstaw do wystudzenia.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Na każdy kotlet nakładaj porcje szpinaku i startego sera.
- Zwiń w ciasną roladkę.
- Do trzech naczyń włóż kolejno mąkę, jajka i bułkę tartą.
- Jajka rozbij widelcem.
- Panieruj roladki najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Smaż roladki po ok. 10 minut, na oleju, na małym ogniu. Możesz je także upiec w piekarniku.
Czytaj także: Perfekcyjny kotlet schabowy za każdym razem. Przepis na soczysty i chrupiący kotlet schabowy. Zobacz, jakich błędów unikać
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: