Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Towary które warto polecić

Maryla Pawlak-Żalikowska [email protected] tel. 85 748 95 52
Zaczynamy prezentację produktów i usług pretendujących do tytułu Nasze Dobre Podlaskie. Ale jeszcze przez tydzień czekamy na zgłoszenia.

Dlaczego warto startować w tym konkursie? To oczywiste, bo dzięki niemu jesteśmy
bardziej znani -mówi Maria Łukaszewicz, która zgłosiła w tym roku do konkursu
jeden z produktów swojej firmy. A ma już na koncie certyfikat jakości
przyznany w ubiegłym roku. Podobnie jak PMB, którego kindziuk wileński
został doceniony przez kapitułę konkursu w 2008 roku.

Przypominamy, że wszystkie informacje o konkursie Nasze Dobre Podlaskie
można znaleźć zarówno na stronach: www.poranny.pl/ndp, www.podlskie.strefabiznesu.pl.

Pączki domowe - Zakład Gastronomiczny Łukaszówka

Towary które warto polecić

Skąd pomysł na robienie tych pączków? Oczywiście ze wspomnienia
smaków i aromatów dzieciństwa - śmieje się Maria Łukaszewicz,
właścicielka firmy. Przyznaje, że kiedy siedem lat temu postanowiła dołączyć
pączki do oferty Łukaszówki, nikogo nie dopuszczała do ich produkcji.
Miała do nich taki sentyment, że wstawała codziennie rano, o godz.
3 czy 4, i lepiła kulkę za kulką, tak jak robiła to mama.

- Dziś już nie ma takiej możliwości, bo pączki cieszą się ogromnym
wzięciem i robimy ich dziennie od 500 do 600. - dodaje Maria Łukaszewicz.
- Ale "trzęsiemy się" nad nimi równie mocno, jak przed laty ja sama.
Pani Maria zapewnia, że nadal nie ma mowy, żeby używać do jej pączków
gotowych proszków i wody. - Trzymamy się starych przepisów rodziny.
Stosujemy odpowiednie ilości cukru, jaj, margaryny i oczywiście spirytusu.
Nadzienia są dwa: z marmolady i makowe. A kupić te przysmaki można
zarówno w sklepach firmowych Łukaszówki, jak i sieci PHU Market.
- Bardzo jest nam też miło, że wprowadziła je do swojej oferty konkurencja
(w branży wędliniarskiej - przyp. red.), czyli Lech Garmażeria Staropolska
- cieszy się pani Maria. I dodaje, że klienci często się zakładają,
czy uda się zjeść pączka z Łukaszówki bez oblizywania się. Bo
tak obficie są one obsypywane cukrem pudrem.

Krakowska sucha - PMB SA Przemysł Mięsny Białystok

Krakowska sucha - chyba każdy Polak zna wędliny o takiej nazwie.
Każdy też bez zastanowienia powie, że taka kiełbasa jest dosyć gruba,
ciemna i podsuszana. A jednak wyroby z poszczególnych
firm różnią się między sobą, bo oczywiście każde przedsiębiorstwo ma
własną recepturę, która decyduje o specyfice produktu i właśnie z tego
względu jest on poszukiwany przez klientów.

Czy poszukiwana jest krakowska sucha z PMB? Oczywiście, bo gdyby
nie była, to firma nie dostałaby za nią Certyfikatu "Najlepsze w Polsce",
przyznanego podczas VI edycji Konsumenckiego Konkursu Jakości Produktów.
Oczywiście dokładnych tajników produkcji PMB nam nie podaje, ale
wiemy, że białostocka krakowska sucha na swoje uznanie zapracowała
po pierwsze - bardzo dobrą jakością stosowanego do jej produkcji mięsa;
po drugie - naturalnymi przyprawami pochodzącymi z naszego regionu;
i po trzecie - sposobem obróbki poprzez wędzenie (tylko i wyłącznie dymem
z drzewa olchowego), parzenie i w końcu suszenie.
Nad tą technologią firma pracowała dziesiątki lat, bo - jak by nie
było - istnieje od roku 1962. Ale nad tymi tradycyjnymi wzorcami
czuwa też w PMB zarówno certyfikat jakości ISO 9001, jak i sprawnie
działający system HACCP.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny