Toksyczny smalec z dioksynami wycofany już z podlaskich sklepów

(mw)
Jeszcze dzisiaj, w niektórych sklepach można było kupić zatruty smalec.
Jeszcze dzisiaj, w niektórych sklepach można było kupić zatruty smalec. fot. Archiwum
Do podlaskich sklepów trafił smalec wytopiony z irlandzkiej wieprzowiny. Są podejrzenia, że znajdują się w nim szkodliwe dioksyny. Ustaliliśmy, że został już wycofany z półek podlaskich sklepów.

Dyrektor firmy Agro-top, która wyprodukowała szkodliwy smalec, nie czuje się winny. - Kupiliśmy mięso od polskiego importera. Pierwszy raz był to surowiec z zagranicy. Mięso miało wszystkie dokumenty. Wygląd, zapach były jak najbardziej w porządku - tłumaczy Marek Celiński.

Irlandzkie mięso lubelska firma kupiła 14 października, zaraz potem gotowy smalec trafił do sklepów, m. in. w naszym województwie, ale też na przykład w warmińsko-mazurskiem. Jeszcze dzisiaj, w niektórych sklepach można go było kupić.

- Zidentyfikowaliśmy ten smalec. I, zgodnie z nakazami inspektora weterynarii, został on wycofany ze sprzedaży. Jest już zabezpieczony - tłumaczy Andrzej Jarosz, rzecznik prasowy podlaskiego sanepidu. - Czy w tym smalcu rzeczywiście są dioksyny, tego nikt na razie nie wie, dopóki nie będzie wyników badań - dodaje.
Badaniem zaś zajmie się Państwowy Inspektorat Weterynaryjny w Puławach. Trwa to tydzień.

W których sklepach był smalec? - Nie mamy listy - rozkłada ręce Jarosz. I odsyła nas do wojewódzkiego lekarza weterynarii.

Tam też nie mają listy sklepów, w których był sprzedawany. - Smalec trafił do hurtowni spożywczej, nadzorowanej przed Sanepid. Hurtownia ta przesłała nam pełną listę sklepów. A my tą listę przekazaliśmy inspekcji sanitarnej - twierdzi Krzysztof Pilawa, wojewódzki lekarz weterynarii.

Toksyczne i rakotwórcze?

Chociaż między naukowcami trwa spór, dioksyny powszechnie uważane są za jeden z najbardziej toksycznych związków.

Jak powstają? Podczas różnych reakcji chemicznych prowadzonych na przykład w przemyśle, w trakcie spalania drewna i wszelkich związków organicznych.
Toksyczność i rakotwórczość dioksyn jest przedmiotem sporów naukowców. Nie ulega wątpliwości, że niektóre dioksyny są silnymi truciznami i mają właściwości toksyczne.

Dawka śmiertelna dla człowieka nie jest znana.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

51F9B2
Sam smalec to trucizna a zwłaszcza dla facetów do tego jeszcze dioksyny tojuż wszyastko co trzeba.
Smalcu nie zależnie z kad i jakiego nie nalezy kupować, to czysty holesterol.
Dodaj ogłoszenie