Toksyczny smalec z dioksynami wycofany już z podlaskich sklepów

(M.W.)
Jeszcze dzisiaj, w niektórych sklepach można było kupić zatruty smalec.
Jeszcze dzisiaj, w niektórych sklepach można było kupić zatruty smalec. fot. Archiwum
Do podlaskich sklepów trafił smalec wytopiony z irlandzkiej wieprzowiny. Są podejrzenia, że znajdują się w nim szkodliwe dioksyny. Ustaliliśmy, że został już wycofany z półek podlaskich sklepów.

Dyrektor firmy Agro-top, która wyprodukowała szkodliwy smalec, nie czuje się winny. - Kupiliśmy mięso od polskiego importera. Pierwszy raz był to surowiec z zagranicy. Mięso miało wszystkie dokumenty. Wygląd, zapach były jak najbardziej w porządku - tłumaczy Marek Celiński.

Irlandzkie mięso lubelska firma kupiła 14 października, zaraz potem gotowy smalec trafił do sklepów, m. in. w naszym województwie, ale też na przykład w warmińsko-mazurskiem. Jeszcze dzisiaj, w niektórych sklepach można go było kupić.

- Zidentyfikowaliśmy ten smalec. I, zgodnie z nakazami inspektora weterynarii, został on wycofany ze sprzedaży. Jest już zabezpieczony - tłumaczy Andrzej Jarosz, rzecznik prasowy podlaskiego sanepidu. - Czy w tym smalcu rzeczywiście są dioksyny, tego nikt na razie nie wie, dopóki nie będzie wyników badań - dodaje.
Badaniem zaś zajmie się Państwowy Inspektorat Weterynaryjny w Puławach. Trwa to tydzień.

W których sklepach był smalec? - Nie mamy listy - rozkłada ręce Jarosz. I odsyła nas do wojewódzkiego lekarza weterynarii.

Tam też nie mają listy sklepów, w których był sprzedawany. - Smalec trafił do hurtowni spożywczej, nadzorowanej przed Sanepid. Hurtownia ta przesłała nam pełną listę sklepów. A my tą listę przekazaliśmy inspekcji sanitarnej - twierdzi Krzysztof Pilawa, wojewódzki lekarz weterynarii.

Toksyczne i rakotwórcze?

Chociaż między naukowcami trwa spór, dioksyny powszechnie uważane są za jeden z najbardziej toksycznych związków.

Jak powstają? Podczas różnych reakcji chemicznych prowadzonych na przykład w przemyśle, w trakcie spalania drewna i wszelkich związków organicznych.
Toksyczność i rakotwórczość dioksyn jest przedmiotem sporów naukowców. Nie ulega wątpliwości, że niektóre dioksyny są silnymi truciznami i mają właściwości toksyczne.

Dawka śmiertelna dla człowieka nie jest znana.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

51F9B2
Sam smalec to trucizna a zwłaszcza dla facetów do tego jeszcze dioksyny tojuż wszyastko co trzeba.
Smalcu nie zależnie z kad i jakiego nie nalezy kupować, to czysty holesterol.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3