Tokaj. Prawdziwa restauracja węgierska Kazimierza Hancewicza

Agata Sawczenko [email protected] tel. 85 748 96 59 Fot. Anatol Chomicz
Zależy nam, by goście czuli się u nas swobodnie – mówią Kazimierz Hancewicz i Elżbieta Bałaban z restauracji Tokaj
Zależy nam, by goście czuli się u nas swobodnie – mówią Kazimierz Hancewicz i Elżbieta Bałaban z restauracji Tokaj
Na Węgrzech zbierali inspiracje oraz wszystkie ozdoby: obrusy, obrazy, monety, mapy. Z Węgier pochodzą przepisy na dania, przyprawy, alkohole. Największy problem był ze znalezieniem dobrego węgierskiego kucharza. Ale i to się udało. Od czterech lat Kazimierz Hancewicz prowadzi restaurację Tokaj. Dzielnie pomaga mu Elżbieta Bałaban, menedżerka.

Kazimierz Hancewicz od lat działa w gastronomii. Prowadził klub Diadem, potem VIP, M7. To właśnie u niego w VIP-ie swoją pierwszą pracę znalazła Elżbieta Bałaban.

– Skończyłam gastronomik. Najpierw zaczęłam pracować za barem, potem jako kelnerka, a potem – gdy skończyłam dodatkowo studia menedżerskie – zostałam menedżerem klubu – opowiada.

Szef zaraził ją swoim marzeniem:

– Kiedyś Polacy często wyjeżdżali na Węgry – wspomina pan Kazimierz. – Ja również. Urzekła mnie tamtejsza kultura, a przede wszystkim kuchnia. I choć prowadziłem dyskoteki, marzyłem o tym, by otworzyć prawdziwą węgierską restaurację.

Zobacz także. Nowe wzory białostockich projektantek Andropolu

Wiedział, że węgierska restauracja nie może się obyć bez węgierskiego kucharza.

– Poszczęściło się nam. Białostoczanka wyszła za mąż za znanego kucharza węgierskiego. Mieli zjechać do Białegostoku i tu mieszkać. Umówiliśmy się, że będzie u nas pracował. Zaczęliśmy więc tworzyć restaurację – opowiada pan Kazimierz.

Do zaprojektowania wystroju zatrudnili architekta. A sami pojechali na Węgry. – Zależało nam, by stworzyć prawdziwie węgierski klimat – tłumaczy pani Elżbieta.

Z pchlego targu przywieźli prawdziwe cudeńka: obrazki, mapy, certyfikat ze starej węgierskiej fabryki. Do tego tradycyjne węgierskie obrusy.

– Chcieliśmy tak urządzić wnętrze, by goście czuli się u nas swobodnie – dodaje pani Elżbieta.

Zobacz także. Wypożyczalnia samochodów. To dobry pomysł na biznes

Gdy wszystko było już niemal gotowe do otwarcia – kucharz odwołał swój przyjazd.

– Stwierdzili z żoną, że jednak zostają w Budapeszcie. I znów mieliśmy problem – mówi pan Kazimierz.

Pojechał do ambasady. Skontaktował się z dziennikarzami zajmującymi się kulinariami. Na szczęście wszyscy starali się pomóc. Kucharz znalazł się i restaurację można było otwierać.

W Tokaju można zjeść same węgierskie potrawy: oczywiście gulasz – bo to na Węgrzech podstawa, poza tym kluseczki – do których przywieźli z wyprawy na Węgry specjalną tarkę, zupę rybacką, paprykarz, czyli gulasz cielęcy, bogracze, haluszki na deser.

Tokaj to restauracja chętnie wybierana na biznesowe spotkania, ale tez na imprezy integracyjne i rodzinne. – W planach mamy rozwój cateringu – zdradza pani Elżbieta.

Na wakacje również szykują niespodziankę: ogródek z tarasem widokowym i grillem.

Rady dla początkujących ♦ Dbaj o jakość. To jest najważniejsze.

♦ Spełniaj swoje marzenia. I wierz w to, co robisz. Bo jak zaczniesz mieć wątpliwości, to może ci nie wyjść.

♦ Staraj się o pieniądze unijne. Warto korzystać z tej możliwości. To jest szansa dla tych, którzy teraz chcą otwierać firmy.

♦ Nie bój się kredytów, ale podchodź do nich ostrożnie. Tu nie można iść na całego.

♦ Ułóż sobie konkretny plan. Skonsultuj go z fachowcami. I trzymaj się go.

Komu się udało „Im się udało” to cykl, w którym prezentujemy ciekawych ludzi i ich sposób na życie. Jeżeli prowadzisz firmę, stworzyłeś coś z niczego, odniosłeś sukces zawodowy – podziel się z nami i Czytelnikami swoją receptą na powodzenie i satysfakcję w interesach.
Kontakt: tel. 85 748 96 59,
e-mail:
[email protected]

Strefa Biznesu - Boże Ciało 2023. Gdzie i za ile wyjadą Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie