Tokaj. Prawdziwa restauracja węgierska Kazimierza Hancewicza

Agata Sawczenko [email protected] tel. 85 748 96 59 Fot. Anatol Chomicz
Zależy nam, by goście czuli się u nas swobodnie – mówią Kazimierz Hancewicz i Elżbieta Bałaban z restauracji Tokaj
Zależy nam, by goście czuli się u nas swobodnie – mówią Kazimierz Hancewicz i Elżbieta Bałaban z restauracji Tokaj
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Na Węgrzech zbierali inspiracje oraz wszystkie ozdoby: obrusy, obrazy, monety, mapy. Z Węgier pochodzą przepisy na dania, przyprawy, alkohole. Największy problem był ze znalezieniem dobrego węgierskiego kucharza. Ale i to się udało. Od czterech lat Kazimierz Hancewicz prowadzi restaurację Tokaj. Dzielnie pomaga mu Elżbieta Bałaban, menedżerka.

Kazimierz Hancewicz od lat działa w gastronomii. Prowadził klub Diadem, potem VIP, M7. To właśnie u niego w VIP-ie swoją pierwszą pracę znalazła Elżbieta Bałaban.

– Skończyłam gastronomik. Najpierw zaczęłam pracować za barem, potem jako kelnerka, a potem – gdy skończyłam dodatkowo studia menedżerskie – zostałam menedżerem klubu – opowiada.

Szef zaraził ją swoim marzeniem:

– Kiedyś Polacy często wyjeżdżali na Węgry – wspomina pan Kazimierz. – Ja również. Urzekła mnie tamtejsza kultura, a przede wszystkim kuchnia. I choć prowadziłem dyskoteki, marzyłem o tym, by otworzyć prawdziwą węgierską restaurację.

Zobacz także. Nowe wzory białostockich projektantek Andropolu

Wiedział, że węgierska restauracja nie może się obyć bez węgierskiego kucharza.

– Poszczęściło się nam. Białostoczanka wyszła za mąż za znanego kucharza węgierskiego. Mieli zjechać do Białegostoku i tu mieszkać. Umówiliśmy się, że będzie u nas pracował. Zaczęliśmy więc tworzyć restaurację – opowiada pan Kazimierz.

Do zaprojektowania wystroju zatrudnili architekta. A sami pojechali na Węgry. – Zależało nam, by stworzyć prawdziwie węgierski klimat – tłumaczy pani Elżbieta.

Z pchlego targu przywieźli prawdziwe cudeńka: obrazki, mapy, certyfikat ze starej węgierskiej fabryki. Do tego tradycyjne węgierskie obrusy.

– Chcieliśmy tak urządzić wnętrze, by goście czuli się u nas swobodnie – dodaje pani Elżbieta.

Zobacz także. Wypożyczalnia samochodów. To dobry pomysł na biznes

Gdy wszystko było już niemal gotowe do otwarcia – kucharz odwołał swój przyjazd.

– Stwierdzili z żoną, że jednak zostają w Budapeszcie. I znów mieliśmy problem – mówi pan Kazimierz.

Pojechał do ambasady. Skontaktował się z dziennikarzami zajmującymi się kulinariami. Na szczęście wszyscy starali się pomóc. Kucharz znalazł się i restaurację można było otwierać.

W Tokaju można zjeść same węgierskie potrawy: oczywiście gulasz – bo to na Węgrzech podstawa, poza tym kluseczki – do których przywieźli z wyprawy na Węgry specjalną tarkę, zupę rybacką, paprykarz, czyli gulasz cielęcy, bogracze, haluszki na deser.

Tokaj to restauracja chętnie wybierana na biznesowe spotkania, ale tez na imprezy integracyjne i rodzinne. – W planach mamy rozwój cateringu – zdradza pani Elżbieta.

Na wakacje również szykują niespodziankę: ogródek z tarasem widokowym i grillem.

Rady dla początkujących ♦ Dbaj o jakość. To jest najważniejsze.

♦ Spełniaj swoje marzenia. I wierz w to, co robisz. Bo jak zaczniesz mieć wątpliwości, to może ci nie wyjść.

♦ Staraj się o pieniądze unijne. Warto korzystać z tej możliwości. To jest szansa dla tych, którzy teraz chcą otwierać firmy.

♦ Nie bój się kredytów, ale podchodź do nich ostrożnie. Tu nie można iść na całego.

♦ Ułóż sobie konkretny plan. Skonsultuj go z fachowcami. I trzymaj się go.

Komu się udało „Im się udało” to cykl, w którym prezentujemy ciekawych ludzi i ich sposób na życie. Jeżeli prowadzisz firmę, stworzyłeś coś z niczego, odniosłeś sukces zawodowy – podziel się z nami i Czytelnikami swoją receptą na powodzenie i satysfakcję w interesach.
Kontakt: tel. 85 748 96 59,
e-mail:
[email protected]

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie