Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupy - podstawa postu...
fot. pixabay.com/krzys16

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Zupy - podstawa postu

W kuchni staropolskiej postnymi daniami były przede wszystkim kwaśne zupy gotowane na wodzie lub kwasie kapuścianym (barszcze, żury, kwaśnice, polewki).

"Na Kujawach popularna była na przykład „kapuścianka”, czyli kwas z kapusty, gotowany z cebulą, pieprzem i liściem laurowym, zaprawiany mąką.

Z kolei „kwas buraczany” to polewka gotowana na bazie kwasu z kiszonych, czerwonych buraczków, tzw. kuleśniaka. Przygotowywano też zupy z suszonych owoców".

Źródło: etnomuzeum.pl

Zobacz również

Koniec zielonej rewitalizacji Rynku w Kielcach? Wykonawca ma czas do północy [FOTO]

NOWE
Koniec zielonej rewitalizacji Rynku w Kielcach? Wykonawca ma czas do północy [FOTO]

Postępuje budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic. Są nowe utrudnienia w ruchu

NOWE
Postępuje budowa linii tramwajowej do Mistrzejowic. Są nowe utrudnienia w ruchu

Polecamy

Ceny mieszkań znowu w górę. Wszyscy możemy mieć problem

Ceny mieszkań znowu w górę. Wszyscy możemy mieć problem

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Czy musisz obierać szparagi? Tak najłatwiej pozbędziesz się twardych końcówek

Czy musisz obierać szparagi? Tak najłatwiej pozbędziesz się twardych końcówek