Jesz często gruszki? Zobacz, jakie skutki powodują. Spożywanie tych owoców, zwłaszcza z bogatą skórką, dostarcza mnóstwa składników mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi i żelaza, ale także boru i jodu, kwasów owocowych (jabłkowego, cytrynowego), węglowodanów, olejków eterycznych, błonnika i pektyn, a ponadto witamin A, B1, B2, B6, C i PP. Już Galen zalecał Rzymianom gruszki przy chorobach, którym towarzyszy gorączka, a renesansowy Matthioli – pieczone gruszki w dolegliwościach trawienia, smażone na wzmocnienie, a przy zatruciach popiół z dzikiej gruszy zmieszany z gruszkowym sokiem.
Współczesna popularność gruszek rośnie – i dobrze: są bardzo zdrowe i wbrew obiegowej opinii nie są ciężkostrawne. Gruszki polecane są na wydajne myślenie, zdrowe kości, tarczycę i cerę – a to tylko część pożytków z tych owoców. Zobacz, jak korzystne są skutki jedzenia gruszek.
Oto lista gruszkowych efektów pozytywnych – sprawdź, czy były ci wiadome. Zobacz galerię