Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Wypadek w miejscowości Brojce. 17-letni rowerzysta potrącony przez samochód osobowy

Wypadek w miejscowości Brojce. 17-letni rowerzysta potrącony przez samochód osobowy

Po zderzeniu samochodów na Wielbarku jedna osoba trafiła do szpitala

Po zderzeniu samochodów na Wielbarku jedna osoba trafiła do szpitala

Polecamy

Tragiczna majówka na Podlasiu. Dwie osoby zginęły w wypadku osobówki z pociągiem

Tragiczna majówka na Podlasiu. Dwie osoby zginęły w wypadku osobówki z pociągiem

Verstappen wygrywa sprinterskie kwalifikacje do Grand Prix Miami F1

Verstappen wygrywa sprinterskie kwalifikacje do Grand Prix Miami F1

Piast Gliwice zdobywcą Pucharu Polski w futsalu

Piast Gliwice zdobywcą Pucharu Polski w futsalu