MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Te sklepy i producenci majonezu rezygnują z jaj chowu klatkowego. Więcej pochodzi ze ściółkowego

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Nioski utrzymywane w systemie klatkowym stanowią większość hodowanych kur w Polsce.
Nioski utrzymywane w systemie klatkowym stanowią większość hodowanych kur w Polsce. unsplash.com/ Uwe Conrad
Za chwilę zaczną się przygotowania do Wielkanocy, której jednym z symboli jest jajko, jednocześnie składnik wielu świątecznych dań. Będziemy je kupowali bezpośrednio od gospodarzy, na targowiskach i w sklepach, także tych sieciowych, marketach. Jako konsumenci coraz częściej chcemy, by jajka pochodziły od szczęśliwych kur, jeśli nie z chowu na wolnym wybiegu, to przynajmniej ściółkowego. Szeroko zakrojone kampanie sprawiły, że sieci i duże firmy zaczęły rezygnować z jaj z chowu klatkowego.

Spis treści

Przed najważniejszymi świętami w roku, a zatem przed rodzinnymi spotkaniami zapotrzebowanie na jajka jest większe. Do ciast, sałatek, faszerowania i itd. Coraz łatwiej dostępne są jajka z chowu ściółkowego, które wypierają te od kur utrzymywanych w klatkach. Jeśli masz wątpliwości, jakie jajko kupić, sprawdź oznaczenia na skorupkach.

Co oznacza pierwsza liczba numeru na jajkach?

  • „0” - jaja z chowu ekologicznego
  • „1” – z chowu na wolnym wybiegu
  • „2” – z chowu ściółkowego
  • „3” – z chowu klatkowego

W sprzedaży więcej jaj z chowu ściółkowego

Organizacje prozwierzęce intensywnie zabiegają o rezygnację z chowu klatkowego zwierząt, w tym kur niosek. Stowarzyszenie Otwarte Klatki i Fundacji Alberta Schweitzera zaprezentowały raport podsumowujący 2023 rok w wycofywaniu jaj klatkowych w Polsce.

Z przywołanych danych Głównego Inspektoratu Weterynarii ma wynikać, że według stanu w lutym 2024 r. 28,2 proc. kur niosek utrzymywanych jest w Polsce w systemach innych niż klatkowe:

  • ściółkowym,
  • wolnowybiegowym
  • i ekologicznym.

Dwa razy więcej kur utrzymuje się w chowie ściółkowym niż jeszcze 10 lat temu. Z kolei z danych Głównego Urzędu Statystycznego (2023) dowiadujemy się, że jaja z chowu alternatywnego stanowią już prawie 1/3 produkcji wszystkich jaj konsumpcyjnych pakowanych (32,7 proc.).

Zmiany w strukturze chowu kur w Polsce w latach 2024-2024
Zmiany w strukturze chowu kur w Polsce w latach 2024-2024 Materiały prasowe Otwarte Klatki

Te sklepy i producenci w Polsce wycofali jaja z chowu klatkowego

Otwarte Klatki podają, że do końca 2023 roku 161 firm zobowiązało się, że do końca 2025 roku zrezygnują z jaj oznaczonych cyfrą „3”, a 63 firmy już całkowicie wycofały je ze swoich łańcuchów dostaw. Firmy opublikowały deklarację dotyczącą wycofania jaj klatkowych ze swojej oferty lub produkcji. Mowa o największych firmach z sektora spożywczego, handlowego i HoReCa.

„Zakończenie sprzedaży jaj klatkowych przez głównych graczy na polskim rynku jest pozytywnym krokiem w kierunku transformacji sektora jajecznego” - czytamy w raporcie. „Decyzje tych firm mają znaczący wpływ na cały rynek i przyspieszają zmiany. Aby zaspokoić rosnący popyt, coraz więcej producentów jaj inwestuje w chów alternatywny”.

W sklepach sieci

  • Biedronka,
  • Kaufland,
  • Netto,
  • Makro,
  • Żabka czy
  • Frisco.pl

już teraz nie kupimy świeżych jaj z chowu klatkowego. W raporcie wskazano, że Biedronka jako pierwsza wycofała jaja klatkowe ze składu produktów marek własnych. Największe sieci restauracji takie jak KFC, Burger King, McDonald’s oraz MAX Premium Burgers nie używają już w swoich daniach jaj klatkowych.

Czołowi producenci majonezu na polskim rynku wydali deklarację wycofania jaj tzw. „trójek”. Majonezy Pudliszki i Heinz (Kraft Heinz), Hellmann’s (Unilever), Winiary (Nestlé) oraz Wielkopolski (Princes Foods BV) zawierają wyłącznie surowce jajeczne z chowu alternatywnego.

Dobrostan zwierząt jest coraz ważniejszym czynnikiem podczas zakupów.
Dobrostan zwierząt jest coraz ważniejszym czynnikiem podczas zakupów. pixabay.com/changephoto

Zmiany w wykorzystaniu jaj u producentów żywności

Najwięksi producenci majonezu nie używają już jaj klatkowych od kilku lat, a WSP Społem (producent Majonezu Kieleckiego) planuje zakończyć proces wycofania w 2024 roku. Majonezy Pudliszki, ELMA, Heinz, Winiary czy Hellmann’s zawierają wyłącznie jaja z chowu alternatywnego.

W 2023 roku trzech kolejnych producentów zakończyło proces wycofania „trójek” z produkcji:

  • Sieć Piekarnie Cukiernie Putka
  • Spółdzielnia Pracy „Cukry Nyskie”
  • Producent pralin i czekoladek Mieszko )wycofał z receptury żółtka w proszku, eliminując jaja ze składu produktów).

Ponadto firma Wawel w 2023 roku przeprowadziła pilotaż, w ramach którego dokonywała zakupu wyłącznie żółtek w proszku z chowu ściółkowego. Sukcesywne postępy co roku raportuje Piekarnia Oskroba, której udział jaj alternatywnych w zamówieniach osiągnął 80%.

Producenci żywności, którzy całkowicie wycofali jaja klatkowe z użycia
Producenci żywności, którzy całkowicie wycofali jaja klatkowe z użycia Materiały prasowe Otwarte Klatki

Do końca 2023 roku łącznie 29 sieci handlu detalicznego i hurtowego – w tym 10 największych sieci handlu detalicznego
zobowiązało się do wycofania jaj klatkowych do 2025 roku. Deklaracje dotyczą jaj świeżych marek własnych i innych, oraz jaj przetworzonych używanych w produktach marki własnej.

Sieci sklepów Frisco.pl, Kaufland, Biedronka, Makro, Żabka oraz Netto wycofały już ze sprzedaży świeże jaja z chowu klatkowego jeszcze przed 2023 rokiem.

Postęp w wycofywaniu jaj z chowu klatkowego przez sieci handlowe.
Postęp w wycofywaniu jaj z chowu klatkowego przez sieci handlowe. Materiały prasowe Otwarte Klatki
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Te sklepy i producenci majonezu rezygnują z jaj chowu klatkowego. Więcej pochodzi ze ściółkowego - Strefa Agro

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny