![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fc/bd/628249cc23f8b_o_large.jpg)
Tatar z krewetkami i czekoladowa chmurka. Najlepsze przepisy z finału programu MasterChef Junior 2022
Czekoladowa chmurka
Składniki:
100 g białej czekolady
4 jajka
80 g cukru
40 g mąki
masło do wysmarowania foremek
cukier do posypania
1/4 ananasa
limonka
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść i odstaw do wystygnięcia, foremki do sufletów wysmaruj masłem i obsyp cukrem. Wstaw do zamrażarki.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru, następnie dodaj mąkę, a na koniec czekoladę. Białka ubij z resztą cukru i 1 łyżeczką limonki. Najpierw dodaj odrobinę białek do żółtek i wymieszaj, aby masa była trochę płynniejsza. Potem żółtka dodaj do białek, mieszając plastikową szpatułką. Wlej masę do foremek.
Serwetkę złóż na 4 i postukaj nią w suflety. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Przy wkładaniu włącz na 200 stopni, bo wtedy grzałki zaczną znowu działać i piecz przez ok. 10 do 12 minut.
W tym czasie zrób lody: zblenduj ananasa, dodaj pół limonki i zamroź azotem lub wstaw do zamrażarki.
Składanie dania:
Na talerzu połóż suflet, obok gałkę lodów i ozdób ananasem.