Branża ta rozwija się dynamicznie – szacuje się, że wartość rynku żywności ekologicznej rośnie około 10-15 proc. rocznie.
Dlatego firmy z województwa podlaskiego zajmujące się produkcją ekologicznej żywności co roku jeżdżą na targi Bio-Fach. To największe na świecie targi produktów ekologicznych. Również i w tym roku w Norymberdze nie zabrakło takich przedsiębiorstw jak Dary Natury z Koryciny czy hajnowskie Runo.
Mirosław Angielczyk, właściciel pierwszej z wymienionych firm twierdzi, że polska ekologiczna żywność jest znana i ceniona w Europie od lat. Szczególnie poszukiwane są warzywa, owoce, soki, a także zioła, które oferuje m.in. jego firma.
– W tym roku oprócz ziół w Norymberdze postawiliśmy na promocję jednego z naszych nowych produktów. Jest to mąka z żołędzi – tłumaczy Mirosław Angielczyk.
Mąka z żołędzi jest produktem bezglutenowym, a Dary Natury są jedyną firmą w Europie, która ją produkuje.
– Na Bio-Fach jeździmy przede wszystkim po to, by się zaprezentować, utrwalić naszą pozycję, kontakty – mówi Jarosław Krowiranda, wiceprezes firmy Runo z Hajnówki. – Myślę, że każda licząca się firma z branży ekologicznej powinna być na tych targach.
Hajnowskie Runo produkuje zioła luzem, przyprawy i herbatki oraz rękodzieło ludowe.
Targi Bio-Fach rozpoczęły się w środę (13 lutego), a zakończą się dzisiaj.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?