W skrócie
Szparagi – właściwości sezonowego warzywa i kalorie
Zielone i białe szparagi są popularne w kuchni wegetariańskiej oraz wśród osób ceniących sobie zdrowe odżywianie. Warto wiedzieć, że 100 g szparagów to jedynie 20 kcal. Warto je jeść, bo sezon na szparagi jest dość krótki. Warzywa te są m.in. źródłem:
- witaminy A,
- witaminy C,
- witaminy K,
- witamin z grupy B,
- potasu,
- kwasu foliowego,
- żelaza,
- cynku.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania ze szparagami od mistrzów kuchni, m.in. Andrzeja Polana, Roberta Makłowicza czy Darii Ładochy
Szparagi białe czy zielone? Roberta Makłowicza ma swój typ
Robert Makłowicz, znany kucharz, historyk i osobowość kulinarna, w nagraniu zatytułowanym „Szparagi: kurs podstawowy + sos holenderski” opublikowanym na kanale Youtube przedstawia prosty przepis na to sezonowe warzywo. Nie ukrywa, że szparagi to jedna z tych rzeczy, które on lubi w kuchni najbardziej i na które przez cały rok czeka z niecierpliwością.
- Najpierw trzeba parę słów wstępu powiedzieć. Panuje w tej kwestii w naszym kraju wiele nieporozumień. Po pierwsze ludzie myślą, że lepsze są szparagi zielone. To nieprawda. Szparagi białe są moim skromnym zdaniem i wielu innych, jednym z najlepszych warzyw, jakie w ogóle Pan Bóg stworzył – uważa Robert Makłowicz.
Następnie w swoim filmiku wyjaśnia różnice między zielonymi szparagami a białymi. Zaznacza, że tkwi ona nie tylko w kolorze. Zielone to takie, które miały kontakt z powietrzem, a promienie słońca miały okazję do wprowadzenia procesu fotosyntezy. Zielenieją pod wpływem wytwarzającego się chlorofilu. Białe szparagi wyjmowane są natomiast spod ziemi. Następnie kucharz obala w filmiku drugą tezę dotyczącą szparagów - im cieńsze, tym smaczniejsze. Według Roberta Makłowicza jest na odwrót.
- Dlaczego ludzie boją się u nas białych szparagów? Bo nie wiedzą, co z nimi zrobić. Szparagi trzeba wstępnie bardzo pieczołowicie, acz prosto przygotować - uważa kucharz.
Dodaje, że powinno się je złamać w zdrewnianym miejscu i radzi, by użyć do tego specjalnego noża do obierania szparagów oraz unikać obierania główek. Najwięcej sił trzeba włożyć w dokładne obranie warzyw, bo wierzchnia część jest łykowata.
Jak przechowywać szparagi? Jagna Niedzielska radzi
Znana kucharka i edukatorka żywieniowa radzi na swoim Instagramie, jak przechowywać szparagi. Zachęca, by trzymać je pionowo w szklance lub słoiku z wodą na drzwiach lodówki. Podpowiada też, aby nie przełamywać zdrewniałych końcówek a obcinać je nożem. Dzięki temu nie zmarnuje się ich zbyt wiele.
Pizza ze szparagami – przepis z bloga „Obiad gotowy”
Julianna Bednarczuk z Lublina jest autorką bloga kulinarnego „Obiad gotowy”. Pasjonuje się gotowaniem i fotografią kulinarną. Blogerka podzieliła się z nami przepisem na pizzę ze szparagami i salami.
- Kiedyś nie wiedziałam nawet, że można jeść szparagi. U babci w ogródku rósł piękny krzak asparagusa, liście którego służyły jako ozdoba bukietów. Wtedy do głowy nie przyszło mi, że młode pędy można jeść... Może to i dobrze, bo z nimi wiejskie bukiety były okazałe i piękne. Teraz, w sezonie, szparagi przygotowuję na różne sposoby. Od prostej, minimalistycznej wręcz wersji - z masłem i bułką tartą, poprzez szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim, zapiekanki, sałatki, a najbardziej lubimy szparagi owinięte plastrem boczku i zapieczone w piekarniku. Szkoda, że sezon szparagowy trwa tak krótko - mówi Julianna Bednarczuk.
Przepis na pizzę ze szparagami i salami
2 sztuki
Składniki:
- 300 g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej)
- 180 ml wody mineralnej
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy
dodatki:
- 1 pęczek cienkich zielonych szparagów
- 100 g salami
- 1 duża czerwona cebula
- 2 kulki mozzarelli
- 100 ml sosu pomidorowego
Przygotowanie:
- Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę.
- Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto.
- Wyrabianie zazwyczaj trwa około 10 minut, a ciasto przestaje być klejące.
- Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie to wysychaniu ciasta z wierzchu), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 1-1,5 godziny (powinno co najmniej podwoić objętość).
- Po tym czasie ciasto podzielić 2 kawałki, każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta według własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta.
- W międzyczasie przygotować dodatki: szparagi dobrze opłukać, odłamać zdrewniałe końce (cienkie szparagi zazwyczaj nie mają ich wcale), osuszyć na papierowym ręczniku.
- Grubsze szparagi zblanszować: zanurzyć na pół minuty we wrzątku, a następnie włożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku, dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka.
- Salami pokroić w plasterki.
- Mozzarellę wyjąc z zalewy, pokroić w plastry.
- Na ciasto wyłożyć składniki: sos pomidorowy, ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280°C piekarnika, piec około 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).
W naszej galerii najdziecie więcej dań ze szparagami wykonanych przez znanych szefów kuchni i blogerów kulinarnych.
Gotuj zdrowo
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?