MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi białe czy zielone? Makłowicz ma swój typ. Jak przechowywać szparagi? Przepisy od mistrzów kuchni

Anna Daniluk
Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze szparagami zielonymi i szparagami białymi.
Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze szparagami zielonymi i szparagami białymi. Karolina Misztal/archiwum PolskaPress/Dziennik Bałtycki
Szparagi to hit wiosny. Istnieje na nie wiele sposobów. Warto zrobić szparagi z piekarnika, patelni i z grilla. Swoich zwolenników mają zarówno szparagi zielone, jak i białe. Jak je gotować i przechowywać? Zebraliśmy rady oraz inspiracje na dania ze szparagami od Roberta Makłowicza i innych mistrzów kuchni. Julianna Bednarczuk, autorka bloga „Obiad gotowy”, zdradziła nam przepis na pizzę ze szparagami i salami.

W skrócie

Szparagi – właściwości sezonowego warzywa i kalorie

Zielone i białe szparagi są popularne w kuchni wegetariańskiej oraz wśród osób ceniących sobie zdrowe odżywianie. Warto wiedzieć, że 100 g szparagów to jedynie 20 kcal. Warto je jeść, bo sezon na szparagi jest dość krótki. Warzywa te są m.in. źródłem:

  • witaminy A,
  • witaminy C,
  • witaminy K,
  • witamin z grupy B,
  • potasu,
  • kwasu foliowego,
  • żelaza,
  • cynku.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania ze szparagami od mistrzów kuchni, m.in. Andrzeja Polana, Roberta Makłowicza czy Darii Ładochy

Szparagi białe czy zielone? Roberta Makłowicza ma swój typ

Robert Makłowicz, znany kucharz, historyk i osobowość kulinarna, w nagraniu zatytułowanym „Szparagi: kurs podstawowy + sos holenderski” opublikowanym na kanale Youtube przedstawia prosty przepis na to sezonowe warzywo. Nie ukrywa, że szparagi to jedna z tych rzeczy, które on lubi w kuchni najbardziej i na które przez cały rok czeka z niecierpliwością.

- Najpierw trzeba parę słów wstępu powiedzieć. Panuje w tej kwestii w naszym kraju wiele nieporozumień. Po pierwsze ludzie myślą, że lepsze są szparagi zielone. To nieprawda. Szparagi białe są moim skromnym zdaniem i wielu innych, jednym z najlepszych warzyw, jakie w ogóle Pan Bóg stworzył – uważa Robert Makłowicz.

Następnie w swoim filmiku wyjaśnia różnice między zielonymi szparagami a białymi. Zaznacza, że tkwi ona nie tylko w kolorze. Zielone to takie, które miały kontakt z powietrzem, a promienie słońca miały okazję do wprowadzenia procesu fotosyntezy. Zielenieją pod wpływem wytwarzającego się chlorofilu. Białe szparagi wyjmowane są natomiast spod ziemi. Następnie kucharz obala w filmiku drugą tezę dotyczącą szparagów - im cieńsze, tym smaczniejsze. Według Roberta Makłowicza jest na odwrót.

- Dlaczego ludzie boją się u nas białych szparagów? Bo nie wiedzą, co z nimi zrobić. Szparagi trzeba wstępnie bardzo pieczołowicie, acz prosto przygotować - uważa kucharz.

Dodaje, że powinno się je złamać w zdrewnianym miejscu i radzi, by użyć do tego specjalnego noża do obierania szparagów oraz unikać obierania główek. Najwięcej sił trzeba włożyć w dokładne obranie warzyw, bo wierzchnia część jest łykowata.

Jak przechowywać szparagi? Jagna Niedzielska radzi

Znana kucharka i edukatorka żywieniowa radzi na swoim Instagramie, jak przechowywać szparagi. Zachęca, by trzymać je pionowo w szklance lub słoiku z wodą na drzwiach lodówki. Podpowiada też, aby nie przełamywać zdrewniałych końcówek a obcinać je nożem. Dzięki temu nie zmarnuje się ich zbyt wiele.

Pizza ze szparagami – przepis z bloga „Obiad gotowy”

Julianna Bednarczuk z Lublina jest autorką bloga kulinarnego „Obiad gotowy”. Pasjonuje się gotowaniem i fotografią kulinarną. Blogerka podzieliła się z nami przepisem na pizzę ze szparagami i salami.

- Kiedyś nie wiedziałam nawet, że można jeść szparagi. U babci w ogródku rósł piękny krzak asparagusa, liście którego służyły jako ozdoba bukietów. Wtedy do głowy nie przyszło mi, że młode pędy można jeść... Może to i dobrze, bo z nimi wiejskie bukiety były okazałe i piękne. Teraz, w sezonie, szparagi przygotowuję na różne sposoby. Od prostej, minimalistycznej wręcz wersji - z masłem i bułką tartą, poprzez szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim, zapiekanki, sałatki, a najbardziej lubimy szparagi owinięte plastrem boczku i zapieczone w piekarniku. Szkoda, że sezon szparagowy trwa tak krótko - mówi Julianna Bednarczuk.

Przepis na pizzę ze szparagami i salami

Zielone szparagi świetnie nadają się do przygotowania chrupiącej przekąski w postaci pizzy. Sekret smaku tkwi w użyciu małej ilości składników na wierzchu
Zielone szparagi świetnie nadają się do przygotowania chrupiącej przekąski w postaci pizzy. Sekret smaku tkwi w użyciu małej ilości składników na wierzchu ciasta. Julianna Bednarczuk

2 sztuki

Składniki:

  • 300 g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej)
  • 180 ml wody mineralnej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy

dodatki:

  • 1 pęczek cienkich zielonych szparagów
  • 100 g salami
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 kulki mozzarelli
  • 100 ml sosu pomidorowego

Przygotowanie:

  1. Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę.
  2. Mąkę przesiać z solą do miski, wlać wodę, zaczyn i wyrobić miękkie gładkie ciasto.
  3. Wyrabianie zazwyczaj trwa około 10 minut, a ciasto przestaje być klejące.
  4. Wlać oliwę, znów wyrabiać kilka minut, aż cała wchłonie się w ciasto.
  5. Z ciasta uformować kulę, posmarować oliwą (zapobiegnie to wysychaniu ciasta z wierzchu), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na około 1-1,5 godziny (powinno co najmniej podwoić objętość).
  6. Po tym czasie ciasto podzielić 2 kawałki, każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta według własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta.
  7. W międzyczasie przygotować dodatki: szparagi dobrze opłukać, odłamać zdrewniałe końce (cienkie szparagi zazwyczaj nie mają ich wcale), osuszyć na papierowym ręczniku.
  8. Grubsze szparagi zblanszować: zanurzyć na pół minuty we wrzątku, a następnie włożyć do zimnej wody, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku, dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół.
  9. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
  10. Salami pokroić w plasterki.
  11. Mozzarellę wyjąc z zalewy, pokroić w plastry.
  12. Na ciasto wyłożyć składniki: sos pomidorowy, ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280°C piekarnika, piec około 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta).

W naszej galerii najdziecie więcej dań ze szparagami wykonanych przez znanych szefów kuchni i blogerów kulinarnych.

Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze szparagami zielonymi i szparagami białymi.

Szparagi białe czy zielone? Makłowicz ma swój typ. Jak przec...

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny