O wyjątkowości tych miejsc przekonał się każdy, kto chociaż raz odwiedził Bohoniki lub Kruszyniany. To wyjątkowe w skali całego kraju miejsca, które jak magnez przyciągają swoim niepowtarzalnym klimatem.
To przez te dwie wsie wiedzie unikalny Szlak Tatarski. Wyruszając tą trasą zwiedzimy zabytkowe kilkusetletnie meczety, wyznaniowe cmentarze. Tu spotkamy prawdziwych Tatarów, którzy poprzez barwne opowieści zabiorą nas w podróż śladami religii, kultury, tradycji i zwyczajów polskich Tatarów. Siedząc w cieniu charakterystycznego półksiężyca, próbując tradycyjnych potraw, oderwiemy się od szarej codzienności.
Bohoniki i Kruszyniany
Dwa Szlaki Tatarskie
Szlak Tatarski - tak duży, jak i mały to atrakcja turystyczna powiatu sokólskiego. Duży Szlak Tatarski liczy około 54 km i wiedzie z Sokółki do Kruszynian przez Bohoniki, Kamionkę Starą, Wierzchlesie, Talkowszczyznę, Świdziałówkę Nową i Nietupę. W miejscowościach tych były niegdyś ulokowane dobra królewskie ekonomii grodzieńskiej.
Z kolei tzw. Szlak Tatarski Mały ma długość 19 km, a przebiega przez Kruszyniany, Józefowo, Królowe Stojło i Waliły Stację. Dwie ostatnie miejscowości związane są z wydarzeniami z powstania styczniowego.
Bohoniki i Kruszyniany swoich gości witają serdecznie o każdej porze roku. Ale najwięcej atrakcji czeka nas latem. Wtedy te małe i spokojne na co dzień wsie, zamieniają się w gwarne i tłoczne miejsca.
Na tatarskie imprezy z roku na rok przyjeżdża coraz więcej osób. Bo to najlepszy czas, żeby najpełniej odkryć tę kulturę. To właśnie wtedy będziemy mieli okazję do tego, żeby np. postrzelać z łuku tatarskiego, wziąć udział w warsztatach nauki tradycyjnych tańców czy spróbować swoich sił w przygotowywaniu słynnego kulinarnego rarytasu - pierekaczewnika.
Największa taka impreza, Festiwal Kultury i Tradycji Tatarów Polskich, przyciąga co roku do Kruszynian tysiące gości z całego kraju i zagranicy.
Szlak Tatarski
Podróżując Szlakiem Tatarskim będziemy mogli nie tylko zwiedzać. To również niepowtarzalna okazja, aby spróbować potraw, które od wieków przygotowywały tatarskie gospodynie, a które w niezmienionym kształcie, tylko w Kruszynianach czy Bohonikach, przetrwały do dziś.
W Bohonikach specjały kuchni tatarskiej proponuje Dom Pielgrzyma, w Kruszynianach - Tatarska Jurta, prowadzona przez Dżennetę Bogdanowicz. W obu miejscach posmakujemy takich potraw, jak choćby: kołduny, pierekaczewniki, samsa, jeczpoczmaki, pieremiacze i czibureki. Tak nietypowe potrawy można dziś spotkać jedynie w domach tatarskich.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?