Szlak Kulinarny Białystok otwarty. Sushi na początek, dania po 5 zł w restauracjach. (zdjęcia)

AB
Na białostockim szlaku kulinarnym powstawało też sushi
Na białostockim szlaku kulinarnym powstawało też sushi fot. Wojciech Wojtkielewicz
Degustacje, pokazy mistrzów gotowania i dania po 5 zł czekają dziś na wszystkich, którzy wybiorą się na inaugurację szlaku kulinarnego w Białymstoku.

[galeria_glowna]
Uważam, że nasza regionalna kuchnia jest najlepsza na świecie - nie ma wątpliwości białostoczanka Halina Panfil. - U nas można spróbować i swojskich przysmaków i bardziej egzotycznych np. tatarskich specjałów.

Dziś na Rynku Kościuszki stanął Namiot Smaków, w którym odbywają się imprezy związane z inauguracją szlaku.

Szefowie kuchni restauracji Białostockiego Szlaku Kulinarnego prezentują gotowanie na żywo. Urszula i Mariusz Olechno z Sushi Bar Orient Expressu wprowadzali chętnych w tajniki kuchni japońskiej.

- Sushi to nie surowa ryba tylko sztuka przyrządzania zakwaszonego ryżu - mówiła Urszula Olechno. - Potrzebny jest ryż, woda do moczenia dłoni, nieodłączny jest marynowany imbir, sos sojowy i sprasowane nori.

Od razu na miejscu znalazło się troje chętnych do wspólnego przyrządzania sushi. Ale na stoiskach obok nie brakowało też sękaczy, wędlin, pieczywa czy miodów. A nawet pieremiaczy, kibinów i jeczpoczmaków czyli pierogów z kuchni tatarskiej.

Na miejscu można też zapisać się do białostockiego Klubu Smakosza i dostać mapę szlaku.
Największą atrakcją dnia jest jednak specjalna oferta restauracji na szlaku, serwujących mini dania w cenie 5 zł. W Cafe Esperanto to np. babka ziemniaczana.

- Zainteresowanie jest bardzo duże - mówi Małgorzata Lewkowicz, kierownik Cafe Esperanto. - Wiele osób pyta też o białysy.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
akuku
chłopie co ty bredzisz. Cukrzyca od mięsa LOL. Właśnie pełne węglowodanów produkty zbożowe są najprostszą drogą do cukrzycy.

No lece, bo mi zona jakieś martwe zwierzę właśnie na wielkiego schabowego przerabia
;k
hmm my dotarlismy ok 14 to nawet z auta nie wysiedlismy na suraskiej,bo nie bylo ludzi i na nasze oko nic sie nie dizalo..zadnego namiotu..no moze nie zauwazylismy,ale myslelismy ze to duza impreza
G
Gość
No, mnie też po dzisiejszym suszi. Jakiejś krynki by sie napił czy co.
A
Aneta
Dlaczego suszi ? przecież to nie jest nasze jadło.
E
Ewa
Fajny pomysł z tym Kulinarnym Białymstokiem. Ja niestety trafiłam dziś do Panteonu na ul. Mickiewicza, w którym mimo, że był na liście restauracji Szlaku Kulinarnego, nie można było spróbować żadnego dania za 5 zł. Po prostu "nie zostały przygotowane".
Dodaj ogłoszenie