Dlatego też często dajemy się zwieść obietnicom, iż po kilku-kilkunastu dniach stosowania diety oraz niektórych preparatów nasza waga trwale powróci do normy. Niestety schudnięcie w ten sposób nie gwarantuje sukcesu całego przedsięwzięcia. Najważniejsze to systematyczność i konsekwencja. A nieraz zdarza nam się ulec pokusie i zapomnieć przy stole…
Preparaty i przekąski
Aby efekt odchudzania był długotrwały i bez skutków ubocznych, powinniśmy podejść poważnie do odchudzania. Jeżeli naszą dietę opracuje specjalista, mamy gwarancję, że będzie zbilansowana i dostarczy wszystkich niezbędnych składników. Trzeba jeszcze stosować się do jego zaleceń. Tymczasem szybko zaczynamy podjadać między posiłkami, i to niezdrowe przekąski typu fast–food, orzeszki, chipsy, słodycze.
– Podczas tego typu odchudzania niejednokrotnie mamy do czynienia z efektem jo–jo – tłumaczy dietetyk. - Po zakończeniu terapii nasza waga powraca do stanu wyjściowego. Wtedy na pomoc przychodzą nam sprawdzone i bezpieczne suplementy diety wspomagające. Można je stosować w przypadku gdy ciężko nam zmienić niezdrowe nawyki żywieniowe i dostosować się do zaleceń dietetycznych.
Istnieje wiele preparatów o różnych mechanizmach działania. Niektóre mają przyspieszać spalanie tłuszczu (np. produkty zawierające l-karnitynę). Są dostępne także preparaty zawierające błonnik pokarmowy, które pęcznieją w żołądku i jelitach, dając uczucie sytości. Co wcale nie znaczy, że spalanie kalorii tradycyjną metodą – przez ruch – to już przeszłość.
Konsekwencje dobrego smaku
– Suplementy diety oczywiście nie zastąpią prawidłowego odżywiania ani tym bardziej, gimnastyki – mówi Joanna Filip. – Mogą nam jednak bardzo pomóc. Odchudzanie stanie się mniej uciążliwe, a końcowy sukces – bliższy. Ćwiczenia fizyczne natomiast, aby przyniosły pożądany efekt, powinny odbywać co najmniej 3 razy w tygodniu. Najlepiej zresztą codziennie, przynajmniej 30 minut w ciągu dnia.
Pamiętajmy, że w czasie wysiłku fizycznego na początku wykorzystywane są tylko węglowodany. Dopiero dłuższy wysiłek powoduje uruchomienie zapasów tłuszczowych.
– Można pozwolić sobie czasem na drobne przyjemności kulinarne – radzi specjalistka. – Ale z umiarem. I zwiększmy potem nasz wysiłek fizyczny, dajmy organizmowi szansę na wykorzystanie i spalenie dodatkowego paliwa.
Dieta i odżywianie
Im dieta jest bardziej różnorodna, tym większą zawiera paletę niezbędnych składników odżywczych.
- produkty zbożowe są głównym źródłem energii do pracy organizmu;
– warzywa i owoce (najlepiej surowe) dostarczają błonnika oraz witamin;
- mleko chude bądź jego przetwory powinniśmy spożywać dwa razy dziennie
- chude mięso i jego przetwory (w umiarkowanych ilościach) jedzmy dwa lub trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni warto umieścić w swoim jadłospisie dania z ryb, fasoli, grochu czy soi;
- tłuszcze zwierzęce należy zastąpić olejami roślinnymi. Ważne też, aby unikać tłustych potraw zawierających duże ilości szkodliwego cholesterolu;
- sól zatrzymuje wodę w organizmie i utrudnia odchudzanie;
- zamiast słodkości lepiej jeść więcej owoców, a zwłaszcza warzyw.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?