MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Syrop z domowej apteczki babci na wzmocnienie odporności. Złagodzi objawy przeziębienia i grypy. Wystarczą 4 składniki

Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Domowy syrop z chrzanu, miodu i cytryny to babciny środek na budowanie w naturalny sposób odporności organizmu. Ta lecznicza mikstura to świetne źródło antyoksydantów i witamin, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych oraz łagodzą stan zapalny. Zobacz, przy jakich jeszcze dolegliwościach pomaga syrop chrzanowy i sprawdź, kto nie powinien go przyjmować.

Spis treści

Przepis na syrop z chrzanu, miodu i cytryny

Korzeń chrzanu, miód i cytryny na desce kuchennej
Syropy przygotowane w domu są wolne od zbędnych chemicznych dodatków. fot. Agata Siemiaszko

Miód i cytryna uznawane są za jedne z najpopularniejszych produktów zwiększających odporność, dlatego często dodawane są do naturalnych mikstur na przeziębienie i grypę. Niewiele osób jednak wie, że nasz rodzimy korzeń chrzanu również wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Do przygotowania syropu warto użyć świeżo utartego chrzanu, jednak naturalny kupiony w sklepie również będzie wykazywał podobne właściwości zdrowotne.

Zobacz także: Domowy syrop zwalczy kaszel i pomoże oczyścić płuca ze śluzu. Działa już po 1 dniu. Wypróbuj babciny przepis na syrop z cebuli i kurkumy

Składniki na miksturę zwiększającą odporność:

  • 200 g obranego korzenia chrzanu,
  • 1 cytryna,
  • 200 g płynnego miodu lipowego lub wielokwiatowego,
  • 250 ml przegotowanej wody o temperaturze 36-38 stopni Celsjusza.

Opcjonalnie do syropu można dodać kilka ząbków czosnku i starty korzeń imbiru.

Jak przygotować leczniczą miksturę?

  1. Świeży korzeń chrzanu dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kupując tarty chrzan w sklepie, należy wybierać produkt bez dodatków chemicznych i soli.
  2. Utarty chrzan wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika, zalać wodą, a następnie dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
  3. Następnie należy dodać płynny miód. W przypadku, gdy zdążył się skrystalizować, należy go upłynnić. Jak rozpuścić miód? Ten produkt traci swoje właściwości powyżej 40 stopni Celsjusza, dlatego najlepiej zagrzać w garnku wodę do temperatury 38-39 stopni, po czym wstawić do niej słoik i poczekać. Można co jakiś czas wymieszać miód łyżką, dzięki czemu szybciej stanie się płynny.
  4. Całość wymieszać, zakręcić słoik i odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
  5. Po tym czasie miksturę przecisnąć przez grubą gazę, a powstały płyn ponownie wlać do słoika.
  6. Tak przygotowany syrop nadaje się od razu do spożycia.

Słoik z miksturą warto przechowywać w lodówce i wyjmować go godzinę przed podaniem, aby osiągnął temperaturę pokojową.

Jakie właściwości wykazuje lecznicza mikstura?

Syrop z chrzanu, miodu i cytryny to babciny środek na zmniejszenie dolegliwości związanych z przeziębieniem i grypą, a nawet łagodzący objawy przesilenia jesiennego. Warto wspomnieć, że ta naturalna mikstura może wspomagać leczenie wielu dolegliwości, jednak nie zastąpi terapii farmakologicznej zleconej przez lekarza w przypadku chorób przewlekłych.

Głównym składnikiem tej leczniczej mikstury jest chrzan (Armoracia rusticana), który stanowi znakomite źródło glukozynolanów, z których dominującym jest synigryna. Związek ten należy do grupy antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny, a także spowalniają proces starzenia się komórek.

Zobacz także: Nie tylko jako dodatek do żurku i jajka. Wykorzystaj chrzan do przygotowania nalewki na trawienie, odporność i stawy. Idealna na Wielkanoc

Wykazano, że korzeń chrzanu może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów, a także hamować namnażanie się nieprawidłowych komórek, a szczególnie raka płuc, żołądka, jelita grubego i odbytu.

Wśród innych właściwości korzenia chrzanu można wymienić działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwwirusowe,
  • bakteriobójcze,
  • przeciwgrzybicze, szczególnie w przypadku Helicobacter pylori,
  • wzmacniające,
  • pobudzające krążenie krwi,
  • wykrztuśne.

Następnym składnikiem leczniczej mikstury jest naturalny miód. Produkt ten wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, a dzięki zawartości enzymów takich jak diastaza i inwertaza działa przeciwbakteryjnie i probiotycznie, czyli wspiera namnażanie się korzystnej mikroflory jelitowej.

Miód dodatkowo zawiera wiele cennych witamin i związków mineralnych, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz K, a także potas, wapń, żelazo i magnez. Zawartość tych substancji sprawia, że mikstura z dodatkiem miodu działa: detoksykująco, wzmacniająco na odporność, przeciwzaparciowo, żółciopędnie i żółciotwórczo, a także przeciwwirusowo.

Sprawdź: Jak odróżnić prawdziwy miód od zafałszowanego?

Ostatnim, ale równie cennym składnikiem syropu jest cytryna. Owoc ten obfituje w witaminy, szczególnie beta-karoten, witaminę C i E. Związki te to silne przeciwutleniacze, które łagodzą stany zapalne organizmu i wspierają odporność.

Skórka z cytryn stanowi znakomite źródło limonenu, czyli olejku eterycznego o wielu właściwościach zdrowotnych, w tym:

  • odkażające,
  • przeciwwymiotne,
  • łagodzące,
  • obkurczające naczynia krwionośne.

Do syropu z chrzanu, miodu i cytryny można dodać również świeżo startą skórkę cytryny, jednak należy wybierać ekologiczne owoce, które są pryskane tylko bezpiecznymi i naturalnymi środkami ochrony roślin. Dodatkowo przed tarkowaniem skórki należy ją dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Przy jakich dolegliwościach pomaga mikstura z chrzanu, czosnku i cytryny?

Zawartość wyżej wymienionych składników sprawia, że syrop z chrzanu, czosnku i cytryny może stanowić remedium na wiele dolegliwości. Według ekspertów medycyny naturalnej ta naturalna mikstura wspiera leczenie:

  • przeziębienia,
  • grypy,
  • kataru,
  • kaszlu,
  • gorączki,
  • bólu gardła i anginy,
  • infekcji górnych dróg oddechowych,
  • osłabienia odporności,
  • zakażenia Helicobacter pylori i gronkowcem złocistym,
  • pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego.

Fitoterapeuci sugerują również, że zawartość chrzanu sprawia, że ten zdrowotny syrop może łagodzić objawy przewlekłego stresu i przesilenia jesiennego.

Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania syropu z miodu, cytryny i chrzanu

Syrop powinien być stosowany tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości, a nie jako stały element profilaktyki chorobowej. Fitoterapeuci zalecają, aby nie przekraczać ustalonej bezpiecznej dawki syropu, która wynosi:

  • dzieci powyżej 7. roku życia – 10 ml dziennie, najlepiej jedna płaska łyżeczka (5 ml) podawana 2 razy dziennie,
  • dorośli – 30-40 ml dziennie, najlepiej jedna łyżka (10 ml) podawana 3-4 razy dziennie.

Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po tę leczniczą miksturę. Syropu nie powinny pić kobiety ciężarne i karmiące, ponieważ znaczna zawartość olejków gorczycznych pochodzących z chrzanu może wywołać poronienie lub przedwczesny poród.

Wśród przeciwwskazań do spożycia tej leczniczej mikstury wymienia się:

  • alergię na miód, chrzan lub cytrusy,
  • zapalenie żołądka lub jelit,
  • niedoczynność tarczycy z niedoboru jodu,
  • wrzody żołądka lub dwunastnicy.
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny