Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Swoim klientom proponują smaczne posiłki przy dobrej muzyce

Redakcja
Katarzyna Obuchowska, szef kuchni restauracji Zappa, na gorące letnie dni poleca pstrąga w sezamie
Katarzyna Obuchowska, szef kuchni restauracji Zappa, na gorące letnie dni poleca pstrąga w sezamie
Według National Geographic pierogi w tym lokalu są jednym z sześciu powodów, dla których warto odwiedzić Białystok. Co wyróżnia Zappę spośród innych białostockich restauracji?

Wypromuj swój lokal!

O szczegóły pytaj Monikę Poskrobko, specjalistę ds. produktu SweetDeal:
tel. 512 213 890
[email protected]

- Przede wszystkim to, że jesteśmy restauracją muzyczną - mówi Dariusz Darangowski, właściciel. - I muzyka u nas nie jest wcale tylko tłem. Jest selekcjonowana i podawana w różnej formie.

Są to m.in. koncerty - nie tylko na dużym ekranie, ale i na żywo. Latem odbywają się one w ogródku. Natomiast w piątki często organizowany jest tzw. parkiet taneczny (w oprawie laserów) kierowany do osób w wieku 30 +. W Zappie odbywają się także wystawy, występy kabaretów, można spotkać iluzjonistę prezentującego mikroiluzję przy stoliku. Ale to wcale nie koniec muzycznych atrakcji - klienci lokalu na co dzień mają do swojej dyspozycji perkusję. Każdy może spróbować swoich sił w grze na tym instrumencie.

- I chętnie próbują - zapewnia Dariusz Darangowski.

Zappa to także lokal przyjazny dzieciom. W ogrodzie znajduje się mini zoo. Są tutaj króliki, kaczor, ryby, będzie jeszcze żółw. Na najmłodszych czeka także ... kino. Na świeżym powietrzu można obejrzeć m.in. filmy w formacie 3 D. Nic zatem dziwnego, że w weekendy w Zappie jest pełno rodzin z małymi dziećmi.
Zappa znana jest też ze swojej kuchni - przede wszystkim z pierogów. Restauracja ta oferuje dania kuchni polskiej i regionalnej z elementami kuchni włoskiej i europejskiej.

- Wszystkie potrawy przygotowujemy od podstaw - zapewnia Darangowski. - Żurek robimy na prawdziwym zakwasie, pierogi lepimy codziennie, a do pizzy wykorzystujemy ciasto własnej roboty i sos pomidorowy zrobiony ze świeżych włoskich pomidorów. Nawet pieczywo pieczemy sami.

W menu znajduje się 50 propozycji różnych dań - jest m.in. duży wybór sałatek naleśników, są dania z grilla. Hitem są jednak pierogi Zappa (calzone) faszerowane bekonem, szczypiorkiem, papryką, mozarellą i pomidorami.

Najtańsze danie - zupa dnia - kosztuje 4,50 zł, a średnia cena obiadu to kilkanaście zł.

Smaczne dania w dobrej cenie znajdziesz na sweetdeal.pl/bialystok

Kucharz poleca - pstrąg w sezamie

Image Hosted by ImageShack.us

Składniki: mąka, ziarno sezamu, sól, pieprz, cytryna, nać pietruszki, olej do smażenia

Wykonanie:
Tuszę pstrąga umyć, usunąć oczy, natrzeć solą i pieprzem, pozostawić na 10 minut. Jajko lekko rozmieszać widelcem aby połączyły się białko z żółtkiem. Sezam rozsypać na płaski talerz lub deskę. Na patelni rozgrzać 0,5 l oleju. Do brzucha ryby włożyć dwie gałązki pietruszki. Pstrąga obtoczyć w mące, następnie w jajku i położyć na talerz z sezamem. Po chwili przewrócić na drugi bok. Sezam powinien równomiernie przykleić się do jajka na rybie. Na średnio rozgrzany olej włożyć rybę i smażyć ok. 8 minut. Następnie obrócić rybę na drugi bok i smażyć jeszcze ok. 6 minut. Kolor sezamu na pstrągu zmieni się na ciemno-złoty. Rybę należy wyjąć z patelni położyć na deskę z papierowym ręcznikiem w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotową rybę położyć na talerz i wycisnąć na nią sok z połówki cytryny. Podawać z surówkami, papryką pepperoni i pieczonymi ziemniakami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny