Święta 2011. Nie liczmy na promocje. Drogo jak nigdy dotąd

Barbara Kociakowska bkociakowska@prasapodlaska.pl
Ceny karkówki czy schabu rosną teraz z dostawy na dostawę
Ceny karkówki czy schabu rosną teraz z dostawy na dostawę
Handlowcy nie pamiętają, by w grudniu ceny wieprzowiny były tak wysokie. Za kilogram schabu już musimy płacić nawet ponad 18 zł. A może być on jeszcze droższy.

Jeszcze parę tygodni temu za kilogram karkówki płaciłam trochę ponad 13 zł – mówi pani Danuta. – W ostatnią sobotę bardzo zdziwiłam się, bo kosztowała ona już prawie 17 zł.

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że w grudniu ceny mięsa spadają, a przed świętami Bożego Narodzenia sklepy prześcigają się w różnego rodzaju promocjach.

– W tym roku sytuacja jest wyjątkowa, ceny wieprzowiny idą mocno w górę i konsumenci nie powinni liczyć na promocje – mówi przedstawiciel białostockiego PMB.

Jak dodaje, w listopadzie cena półtuszy wieprzowej wzrosła o około 8-10 proc. Oczywiście te najbardziej poszukiwane rodzaje mięsa mogły podrożeć więcej – nawet o 12 proc.

Przedstawiciele sklepów w naszym regionie nie są w stanie powiedzieć ile będziemy płacić za schab czy karkówkę w drugiej połowie grudnia.

– Wieprzowina drożeje od kilku tygodni – mówi Walenty Śliżewski, kierownik działu handlowego białostockiego PSS Społem. – Bardzo chcielibyśmy utrzymać obecne ceny do świąt. Jednak nie wiadomo, czy to się uda.

Również Konrad Liszewski, menedżer ds. zakupów Galerii Kwadrat w Białymstoku, nie jest w stanie przewidzieć ile wieprzowina będzie kosztować za tydzień, dwa lub przed samymi świętami.

– Ceny zmieniają się dosłownie z dnia na dzień – tłumaczy. – Co dostawa, to podwyżka.

Jaki jest tego powód? Niskie pogłowie trzody chlewnej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej oraz sprzyjające warunki do eksportu poza granice wspólnoty.

W Galerii Kwadrat, jeszcze 15 listopada kilogram schabu bez kości kosztował 15,49 zł, teraz kosztuje już 16,09 zł.

W PSS Społem Białystok, w ciągu ostatniego miesiąca szynka z kością podrożała o złotówkę (teraz kosztuje 10,99 zł/kg). O złotówkę wzrosła też cena szynki bez kości (do 15,99 zł/kg) czy łopatki bez kości (do 13,99 zł). U Rzeźnika (w Białymstoku przy ul. Lipowej) za kilogram karkowiny bez kości zapłacimy 15,90 zł, a schabu 18,90 zł.

Handlowcy zwracają uwagę na to, że spadają ceny drobiu. Nie można jednak mieć pewności, że nie zaczną rosnąć przed świętami.

 

Podatek cukrowy. Podreperuje budżet czy zdrowie Polaków?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3