Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święta 2011. Nie liczmy na promocje. Drogo jak nigdy dotąd

Barbara Kociakowska [email protected]
Ceny karkówki czy schabu rosną teraz z dostawy na dostawę
Ceny karkówki czy schabu rosną teraz z dostawy na dostawę
Handlowcy nie pamiętają, by w grudniu ceny wieprzowiny były tak wysokie. Za kilogram schabu już musimy płacić nawet ponad 18 zł. A może być on jeszcze droższy.

Jeszcze parę tygodni temu za kilogram karkówki płaciłam trochę ponad 13 zł – mówi pani Danuta. – W ostatnią sobotę bardzo zdziwiłam się, bo kosztowała ona już prawie 17 zł.

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że w grudniu ceny mięsa spadają, a przed świętami Bożego Narodzenia sklepy prześcigają się w różnego rodzaju promocjach.

– W tym roku sytuacja jest wyjątkowa, ceny wieprzowiny idą mocno w górę i konsumenci nie powinni liczyć na promocje – mówi przedstawiciel białostockiego PMB.

Jak dodaje, w listopadzie cena półtuszy wieprzowej wzrosła o około 8-10 proc. Oczywiście te najbardziej poszukiwane rodzaje mięsa mogły podrożeć więcej – nawet o 12 proc.

Przedstawiciele sklepów w naszym regionie nie są w stanie powiedzieć ile będziemy płacić za schab czy karkówkę w drugiej połowie grudnia.

– Wieprzowina drożeje od kilku tygodni – mówi Walenty Śliżewski, kierownik działu handlowego białostockiego PSS Społem. – Bardzo chcielibyśmy utrzymać obecne ceny do świąt. Jednak nie wiadomo, czy to się uda.

Również Konrad Liszewski, menedżer ds. zakupów Galerii Kwadrat w Białymstoku, nie jest w stanie przewidzieć ile wieprzowina będzie kosztować za tydzień, dwa lub przed samymi świętami.

– Ceny zmieniają się dosłownie z dnia na dzień – tłumaczy. – Co dostawa, to podwyżka.

Jaki jest tego powód? Niskie pogłowie trzody chlewnej w Polsce i w krajach Unii Europejskiej oraz sprzyjające warunki do eksportu poza granice wspólnoty.

W Galerii Kwadrat, jeszcze 15 listopada kilogram schabu bez kości kosztował 15,49 zł, teraz kosztuje już 16,09 zł.

W PSS Społem Białystok, w ciągu ostatniego miesiąca szynka z kością podrożała o złotówkę (teraz kosztuje 10,99 zł/kg). O złotówkę wzrosła też cena szynki bez kości (do 15,99 zł/kg) czy łopatki bez kości (do 13,99 zł). U Rzeźnika (w Białymstoku przy ul. Lipowej) za kilogram karkowiny bez kości zapłacimy 15,90 zł, a schabu 18,90 zł.

Handlowcy zwracają uwagę na to, że spadają ceny drobiu. Nie można jednak mieć pewności, że nie zaczną rosnąć przed świętami.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny