MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu. Znamy zwycięzców

jsz
Opracowanie:
To już trzecia edycja mistrzostw. Impreza z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem
To już trzecia edycja mistrzostw. Impreza z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem Wojciech Wojtkielewicz
W sobotę (3.08) Supraśl zamienił się w królestwo ziemniaka, a to za sprawą odbywających się tutaj Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. O laur zwycięzcy walczyły lokalne Koła Gospodyń Wiejskich i więksi producenci - każdy w swojej kategorii. Jury konkursowe nie miało łatwego zadania, gdyż uczestnicy wzbili się na wyżyny kunsztu kulinarnego.

Impreza tradycyjnie zgromadziła tłumy. Smaki Podlasia przyciągnęły zarówno okolicznych mieszkańców, jak też przyjezdnych - zmaganiom uczestników przyglądało się sporo turystów. Była to dla nich okazja, by lepiej poznać potrawy regionalne. Mistrzostwa odbywały się w dwóch kategoriach: indywidualnej i dużych producentów. Jury, składające się z ekspertów kulinarnych, miało również za zadanie wybrać najlepszy chłodnik.

Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej - zwycięzcy

W kategorii indywidualnej wzięło udział 21 wytwórców, natomiast w kategorii duży producent było 7 zgłoszeń.

Oto zwycięzcy konkursu na najlepszą kiszkę:

  • I miejsce - Zofia Amielańczyk z Białegostoku

  • II miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Popławce

  • III Koło Gospodyń Wiejskich w Gabrysinie.

W tej samej kategorii najlepszą babkę ziemniaczaną upiekły:

  • I miejsce KGW Brzozowianki

  • II miejsce Ola Nazaruk

  • III miejsce Eleonora Kosk.

W kategorii duży producent (7 zgłoszeń) oceny dokonywała publiczność. Niekwestionowanym zwycięzcą została Kuźnia Smaków w Studziankach, przygotowując zarówno najlepszą kiszkę, jak i babkę. Drugie miejsce w konkursie na kiszkę goście przyznali firmie Podlaski Kąsek Łapy, trzecie Zajazdowi Leśnemu w Czarnej Białostockiej (również trzecie miejsce w konkursie na babkę). Drugie miejsce publiczność przyznała Restauracji Kawelin z Białegostoku.

Podczas Mistrzostw w Supraślu komisja złożona głównie z samorządowców wybierała również najsmaczniejszy chłodnik. Najlepszy wykonało Koło Gospodyń Spryciule z Michałowa, drugie miejsce zajęło KGW Karakule, trzecie KGW Ogrodniczki.

Nasi mieszkańcy przygotowują wspaniałe potrawy. Powiat białostocki ma się czym szczycić, cieszę się, że na Mistrzostwa w Supraślu przyjechało tyłu turystów, nawet z Grajewa, Olecka i Warszawy - komentuje starosta białostocki Jan Bolesław Perkowski.

Podczas imprezy było dużo więcej atrakcji, a wśród nich kiermasz rękodzieła czy koncerty. Wieczorem zagrały Czerwone Gitary i zespół MIG.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

#pomagaMY czyli Polska Press dla powodzian

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny