Powikłania w czasie porodu sprawiły, że 15-miesięczny dziś Tymek z Białegostoku cierpi na mózgowe porażenie dziecięce czterokończynowe spastyczne. Upór i miłość jego mamy sprawiają, że chłopiec ma coraz więcej siły, zaczął nawet samodzielnie jeść. Każdy sukces okupiony jest jednak ciężką pracą podczas rehabilitacji. I choć mama wciąż ćwiczy z nim w domu, to największe efekty daje rehabilitacja ze specjalistą. Na to jednak potrzebne są fundusze, a te rodzinie z chorym dzieckiem trudno jest zebrać.
Z pomocą przyszła nieformalna grupa „Szefowie po godzinach”, skupiająca białostockich szefów kuchni. Kilka miesięcy temu pomogli zebrać pieniądze dziecku z autyzmem, teraz zaangażowali się w pomoc Tymkowi.
– Zapraszamy do restauracji Regiment przy hotelu Traugutta3 już 6 grudnia. Ugotujemy to, co sami najbardziej lubimy jeść na święta
– uśmiecha się Ewelina Łapińska (finalistka Top Chefa). Oprócz niej dla uczestników wydarzenia gotować będą: Bartosz Łukaszewicz (Pawilon Towarzyski), Maciej Tomaszewski (Sztuka Mięsa), Tomasz Siwkowski (Restauracja Regiment), Sebastian Wilczek (Dobroczynna Bistro) oraz Łukasz Mularczyk (Sztuka Mięsa Rzeźnik). Będzie barszcz, kapusta z grzybami, karp, makowiec... O wina zadbają natomiast: Łukasz Czajkowski, Paweł Białęcki i Andrzej Strzelczyk. Kolację poprowadzi Kuba Pilat.
Bilety (300 zł – cały dochód zasili konto Tymka) można kupować do piątku. Aby wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu, wystarczy zasilić zbiórkę na portalu Siepomaga.pl, a następnie przesłać potwierdzenie na adres [email protected]. Rezerwacji można dokonywać, dzwoniąc pod numer 733 733 722
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?