Sukces po węgiersku

Agata Sawczenko
Jest takie powiedzenie, że Węgier najpierw kładzie na stół paprykę, a potem dopiero zastanawia się, co będzie gotował – mówi Zoltan Jobbagy, właściciel Hungarii, lokalu z węgierskim jedzeniem
Jest takie powiedzenie, że Węgier najpierw kładzie na stół paprykę, a potem dopiero zastanawia się, co będzie gotował – mówi Zoltan Jobbagy, właściciel Hungarii, lokalu z węgierskim jedzeniem B. Maleszewska
Jedzenie, jakie w Białymstoku nie ma, do tego przystępna cena i świetna obsługa - to sposób Zoltana Jobbagy, aby klienci do niego wracali. Pan Zoltan otworzył w Białymstoku bar Hungaria, w którym serwuje węgierskie potrawy przygotowane według starych receptur jego babci.

Zoltan Jobbagy to socjolog z wykształcenia i kucharz z powołania. Zapewnia, że te dwie rzeczy się ze sobą łączą.
- Wiele elementów związanych z socjologią można wykorzystać w każdej jednej branży - niezależnie od tego, czy to jest gastronomia, czy to jest budownictwo czy jeszcze coś innego - uśmiecha się.
I opowiada, że gotowanie to jego pasja.
- Lubię dobrze zjeść, lubię gotować. Zwłaszcza dla innych - mó-wi.
Jego mama jest Polką, ojciec - Węgrem. Pan Zoltan wiele lat spędził właśnie na Węgrzech.
- A dla Węgrów gotowanie i rodzinne biesiadowanie jest bardzo ważne - mówi.
Pan Zoltan przez wiele lat pracował w gastronomii. Ale nigdy nie pracował na własny rachunek.
- Pewnego dnia wpadłem na pomysł, żeby otworzyć bar. Postanowiłem się sprawdzić. Lepiej jest spróbować niż później żałować, że się nie zrealizowało jakiegoś pomysłu - przekonuje.
Dlatego gdy nadarzyła się okazja - wynajął niewielki lokal w centrum miasta. Choć przyznaje, że lokalizacja nie była tu najważniejsza.
- Jeśli robi się coś dobrego, to ludzie i tak cię znajdą, choćbyś był na peryferiach - przekonuje.
Nie wynajmował architekta, sam zaprojektował, jak jego lokal ma wyglądać: prosto, ascetycznie.
- Jestem minimalistą. Dla mnie im prościej, tym lepiej. Niektórzy mówią, że poszedłem po najmniejszej linii oporu. Może i tak jest. Ale to jest to, co ja sobą reprezentuję. Mógłbym, oczywiście dać tu dużo gadżetów, a ale moim zdaniem wprowadziłoby to niepotrzebny chaos. Bo u mnie wszystko ma być przejrzyste. Wszędzie można zajrzeć, zobaczyć, czy jest czysto.
Oprócz prostoty, Zoltan stawia też na jakość: jedzenia i obsługi. Wszytsko u niego przygotowywane jest na miejscu, na bieżąco, nie ma tu miejsca na żadne półprodukty.
Tajemnicą sukcesu jest też dobra obsługa.
- Nie można zapominać, że w tej branży nie ma klientów. Chodzi o to, żeby ludzi, którzy do nas przychodzą, traktować tak, jak się traktuje gości w swoim domu. Ludzie to lubią.
Goście pana Zoltana jego lokal doceniają też za inność i przystępną cenę. Bo taka jest jego idea. Kuchnia węgierska, pełna mięsa i papryki, duże porcje za niewielką cenę.
- Nie miałem ambicji otwierać eleganckiej restauracji. Zresztą ludzie bardziej potrzebują lokalu, gdzie można szybko i dobrze zjeść - mówi pan Zoltan.
Wszytsko zresztą robi z myślą o klientach. Nie jest problemem zmiana menu. W Hungarii podaje się to, na co mają ochotę goście. Jeśli coś nie cieszy się powodzeniem, zostaje wykreślone z karty. Na to miejsce wchodzą nowe propozycje. n

Rewolucja w aptekach. Farmaceuta jak lekarz?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3