Technologia żywności powstanie przy współpracy Uniwersytetu w Białymstoku, Politechniki Białostockiej oraz podlaskiej, a zarazem największej w Polsce mleczarskiej grupy kapitałowej Mlekovita.
Dzisiaj zawarto trójstronne porozumienie. Współpraca obejmować ma: organizowanie zespołów naukowych prowadzących systematyczne badania nad inżynierią, jakością i bezpieczeństwem żywności, uruchomienie studiów w tym zakresie oraz ubieganie się o pozyskiwanie grantów na interdyscyplinarne projekty dotyczące badania jakości surowców i produktów rolno-spożywczych.
Na Podlasiu co roku kończy szkoły ponadgimnazjalne około 200 techników technologii żywności. Do tej pory, aby dalej się kształcić - musieli wyjeżdżać do Warszawy lub Olsztyna.
Więcej przeczytasz we wtorkowym papierowym dodatku "Praca i nauka".
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?