Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Studia w Białymstoku. Nowy kierunek to technologia żywności

(agsa)
nowy kierunek studiów wspiera Mlekovita
nowy kierunek studiów wspiera Mlekovita Wojciech Wojtkielewicz
Technologia żywności - taki kierunek w ciągu dwóch lat ruszy w Białymstoku. Będzie można zdobyć zarówno tytuły licencjata, magistra, jak i doktora.

Technologia żywności powstanie przy współpracy Uniwersytetu w Białymstoku, Politechniki Białostockiej oraz podlaskiej, a zarazem największej w Polsce mleczarskiej grupy kapitałowej Mlekovita.

Dzisiaj zawarto trójstronne porozumienie. Współpraca obejmować ma: organizowanie zespołów naukowych prowadzących systematyczne badania nad inżynierią, jakością i bezpieczeństwem żywności, uruchomienie studiów w tym zakresie oraz ubieganie się o pozyskiwanie grantów na interdyscyplinarne projekty dotyczące badania jakości surowców i produktów rolno-spożywczych.

Na Podlasiu co roku kończy szkoły ponadgimnazjalne około 200 techników technologii żywności. Do tej pory, aby dalej się kształcić - musieli wyjeżdżać do Warszawy lub Olsztyna.

Więcej przeczytasz we wtorkowym papierowym dodatku "Praca i nauka".

Czytaj e-wydanie »

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny