To najstarsza impreza kulinarna w naszym regionie, świetna okazja to eksperymentów smakowych - mówi Michał Kozłowski, prezes Stowarzyszenia Uroczysko. - W tym roku festiwal będzie trwał kilka dni i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Program tegorocznego Uroczyska - które organizowane jest już po raz 18. - jest mocno rozbudowany i przepełniony wydarzeniami kulturalnymi i ekologicznymi.
Festiwal rozpocznie się w sobotę od muzycznych akcentów. O godz. 20 w kinie Jutrzenka zagrają zespół Miąższ, Limboski, Don Neon i Jego Boski Szaleniec, a także Tymon Tymański & Transistors.
W niedzielę na bulwarach Wiktora Wołkowa czeka nas prawdziwa uczta - tu zaplanowano festiwal kuchni regionalnych. Od godz. 11 na scenie odbędzie się pokaz mody i przedstawienia ekologiczne dzieci ze Szkoły Podstawowej w Studziankach. Zaplanowano także koncerty zespołów lokalnych.
Najważniejszym wydarzeniem niedzielnego popołudnia będą Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej (początek o godz. 12) oraz Konkurs Nalewek Puszczańskich (o godz. 13.30).
- Do degustacji będzie przygotowanych ok. 200 porcji. Każdy za symboliczną kwotę będzie mógł kupić i zadecydować o najlepszej potrawie w głosowaniu publiczności - mówi Michał Kozłowski. - W konkursie na nalewki głosownie będzie w dwóch kategoriach: słodkiej i wytrawnej.
Każdy będzie mógł także zaprezentować swoje wyroby i wypieki. Przewidziano nagrody również dla publiczności. Kolejne festiwalowe wydarzenia rozpoczną się w środę. Będzie plenerowe noce kino przyrodnicze, spotkania podróżnicze oraz zlot kuglarski.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?