Sposób na świąteczne kalorie

NOW
Przed świętami białostockie wędzarnie pękają w szwach. Pachnące szynki, kiełbasy, polędwice trafią na nasze stoły. I dobrze - niech świątecznej tradycji stanie się zadość. Jedzmy więc ze smakiem... ale i z umiarem.
Przed świętami białostockie wędzarnie pękają w szwach. Pachnące szynki, kiełbasy, polędwice trafią na nasze stoły. I dobrze - niech świątecznej tradycji stanie się zadość. Jedzmy więc ze smakiem... ale i z umiarem. Fot. Anatol Chomicz
Najpierw długie biesiadowanie za suto zastawionym stołem. Potem sylwestrowe szaleństwa. Dla równowagi pomyślmy przez chwilę o naszym zdrowiu.

Choć trudno dopełnić staropolskiej tradycji biesiadowania i jednocześnie zachować umiar, od nas samych zależy, czy wkrótce ulegniemy obżarstwu, czy nieco powściągniemy apetyt. Tak, aby później nie dopadły nas wyrzuty sumienia z powodu zbyt dużej liczby nadprogramowych kalorii. Albo, co gorsza, nasz przeciążony do granic możliwości organizm nie krzyknął wreszcie: Dość!

Nie za słodko

Święta to niekoniecznie odpowiedni czas, by zmieniać kształtowane przez cały rok nawyki żywieniowe. Zresztą bezmięsna wigilia to zdrowy zestaw dań. Na przykład szklanka tradycyjnego kompotu z suszonych owoców (100 kalorii) korzystnie wpływa na trawienie i pomaga utrzymać żołądek w formie.

Największą bombą kaloryczną są ciasta. Te z bakaliami, makiem i miodem. Kawałek piernika czy makowca od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale zamiast pogryzać łakocie, warto sięgać po owoce.

Mandarynki, pomarańcze czy jabłka - oprócz tego, że smaczne - dostarczają witamin, minerałów, błonnika i zawartych w nich kwasów.

Sztuka ustępstw

- Najważniejsze, aby nie zadręczać się i nie rezygnować ze wszystkich ulubionych potraw - tłumaczy Jadwiga Przybyłowska, specjalistka do spraw żywienia. - Ważne, aby zachować różnorodność. Powinniśmy także pamiętać o owocach i warzywach oraz produktach pełnoziarnistych.

Jednocześnie warto ograniczyć spożycie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Czyli tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i produktów cukierniczych.

Kolacja z kalkulatorem?

Tyle teorii. A jak to wygląda w praktyce? Zdrowe i niskokaloryczne są zupy. Grzybowa to około 150 kalorii w jednym talerzu, barszcz z uszkami - 100 kalorii. Kutia, ze względu na składniki - miód, rodzynki, migdały - to ćwierć tysiąca kalorii w 100 gramach.

Sałatki i surówki można nieco odciążyć z kalorycznego balastu, zastępując tłuste sosy i majonezy jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek.

Natura pomaga

Nie wolno zapominać też o przyprawach. Pospolity cząber czy rozmaryn to idealne dodatki do mięs, ryb, farszów dań z dodatkiem grzybów, pieczonych ziemniaków, dziczyzny czy potraw z jaj. A także naturalne środki ułatwiające trawienie.

Jeśli zaś pokusa i apetyt okażą się zbyt silne, skutki przejedzenia złagodzą inne zioła. Pomogą nam napary z mięty i kopru. Posłuży nam też czerwona herbata, koniecznie zaparzana w temperaturze około 96 stopni Celsjusza - wtedy nic nie straci ze swych właściwości zdrowotnych.

Sprawdzonym i wypróbowanym remedium na problemy z przeciążonym żołądkiem pozostaje też wywar z buraków. A więc doskonale wszystkim znany czerwony barszczyk. Najlepiej wspomoże utrudzony świątecznym łasuchowaniem organizm ten tradycyjny, robiony na prawdziwym zakwasie.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3