Spada jakość pieczywa. Po kontroli: Nieprawidłowości u 71% wytwórców, papier w bułce tartej.

(mic)
Inspektorzy zbadali jakość pieczywa
Inspektorzy zbadali jakość pieczywa Fot. sxc.hu
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku zbadał jakość pieczywa. Nieprawidłowości wykryto w pięciu na siedem skontrolowanych placówek.

Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku przeprowadzili siedem kontroli w Białymstoku, Łomży i Suwałkach. Kontrolowali jakość i poprawność oznakowania pieczywa i ciast o przedłużonej trwałości oraz bułki tartej.

Nieprawidłowości stwierdzono w pięciu skontrolowanych placówkach, co stanowi 71% objętych kontrolą. Dotyczyły one: nieprawidłowego oznakowania produktów - w czterech placówkach, niewłaściwej jakości pieczywa - w czterech placówkach.

Ogółem zbadano 50 partii pieczywa, z czego zakwestionowano 12.

Do badań laboratoryjnych pobrano pięć partii bułki tartej, z czego zakwestionowano cztery partie z uwagi na: podwyższoną zawartość cukrów, podwyższoną zawartość tłuszczu, obecność zanieczyszczeń i podwyższoną wilgotność. Podczas przesiewania na sicie pozostały kawałeczki białego i zielonego papieru, grudki cukru i inne ciemne grudki.

W wyniku analizy wyników kontroli ustalono, że wskaźnik nieprawidłowości zwiększył się z 55% w III kwartale 2009 r. do 71% obecnie. Na podobnym poziomie kształtowały się nieprawidłowości dotyczące oznakowania pieczywa - 17% w 2009 r. i 18% obecnie.

Natomiast nie stwierdzono ani jednego przypadku obniżonej masy netto produktów i nieprawidłowości dotyczących uwidaczniania cen przy pieczywie.

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

n
nn

spada? od dawna dziadostwo!

b
breen
Właśnie! Powinien być ustawowy obowiązek umieszczania nazw tych firm... a przynajmniej zdrowy rozsądek tego się domaga, jeśli nie ma póki co takich przepisów.

Zdrowa konkurencja by ich wykończyła!

Poza tym takim firmom zostaną nałożone kary, ale cóż z tego? Dadzą karę na jakieś 5.000zł, a to dla nich pryszcz... a proceder oszukiwania klientów będzie się dalej powtarzał, bo bardziej opłaca im się zapłacić karę raz na jakiś czas, jak wpadnie kontrola, niż nie dorzucać czegoś od siebie do wyrobów.

Podać nazwy tych firm, to sami klienci ich wykończą, przestając zakupu ich produktów!
W kraju cywilizowanym tak by było, natomiast tu jest Polska, tutaj można oszukiwać ludzi! Pamiętacie aferę z 30-letnim mięsem ze Szwecji? Sanepid raz nie dopatrzył się uchybień prze wydaniu zgody na obrót mięsem, po czym gdy wszystko wyszło na jaw, zmienił zdanie. Oczywiście dane firm, które obracały, przetwarzały, i sprzedawały owe "mięso" w różnych produktach, nie zostały ujawnione! Klient niczego nie świadomy kupił np. pyzy z tym syfem w środku, bo skąd miał wiedzieć, że akurat pyzy tej firmy są niejadalne?

Polska to dziki kraj!
G
Gość

Właśnie! Powinien być ustawowy obowiązek umieszczania nazw tych firm... a przynajmniej zdrowy rozsądek tego się domaga, jeśli nie ma póki co takich przepisów.

Zdrowa konkurencja by ich wykończyła!

Poza tym takim firmom zostaną nałożone kary, ale cóż z tego? Dadzą karę na jakieś 5.000zł, a to dla nich pryszcz... a proceder oszukiwania klientów będzie się dalej powtarzał, bo bardziej opłaca im się zapłacić karę raz na jakiś czas, jak wpadnie kontrola, niż nie dorzucać czegoś od siebie do wyrobów.

Podać nazwy tych firm, to sami klienci ich wykończą, przestając zakupu ich produktów!

g
gość

Jakie to firmy!!!!!!

Dodaj ogłoszenie