Solenie potraw a ryzyko chorób serca. Ten nawyk może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, szczególnie niewydolności i choroby wieńcowej

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienna ilość soli nie przekraczała 5 g. Jednak w przypadku osób chorych na nadciśnienie lub niewydolność krążenia sól należy ograniczyć nawet do 3 g.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienna ilość soli nie przekraczała 5 g. Jednak w przypadku osób chorych na nadciśnienie lub niewydolność krążenia sól należy ograniczyć nawet do 3 g. Produkcje RODNAE/Pexels.com
Lubisz słone potrawy i każde danie dodatkowo dosalasz? Uważaj, bo ten groźny nawyk może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, obrzęków, a także chorób układu krążenia. W najnowszej analizie zaobserwowano natomiast, że spożywanie więcej niż 3,4 g soli dziennie może zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i powodować niewydolność serca oraz chorobę wieńcową.

Spis treści

Częste dosalanie potraw zwiększa ryzyko chorób serca

Choroby układu sercowo-naczyniowego to jedna z najczęstszych przyczyn hospitalizacji w naszym kraju. Szacuje się, że w Polsce na niewydolność serca choruje blisko 1,3 mln osób, a co 9 minut na to schorzenie umiera jeden pacjent. Dodatkowo choroba niedokrwienna serca, inaczej nazywana wieńcową może dotyczyć 1,5 mln mieszkańców naszego kraju. To pokazuje, jak poważnym problemem są schorzenia układu sercowo-naczyniowego i jak ważna jest prewencja tych chorób.

Kardiolodzy od lat uświadamiają pacjentów, by uchronić się przed niewydolnością lub niedokrwieniem serca konieczna jest odpowiednia profilaktyka. Wśród najważniejszych metod prewencyjnych wymienia się unikanie nadwagi i otyłości, uprawianie umiarkowanej aktywności fizycznej oraz stosowanie zbilansowanej diety z ograniczeniem soli.

Według najnowszych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziennie nie powinno się przekraczać spożycia 5 g soli, natomiast w przypadku chorych na nadciśnienie ilość ta powinna zostać zmniejszona do 3-4 g. Jednak według najnowszych szacunków, przeciętny Polak dostarcza organizmowi nawet 15 g chlorku sodu, czyli popularnej soli kuchennej.

Dowiedz się więcej: Solisz jedzenie na talerzu? Dosalanie może skrócić życie nawet o kilka lat

By sprawdzić wpływ dosalania potraw na ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, naukowcy przeanalizowali dane ponad 176 tys. osób z bazy Biobanku. Wiek ochotników wynosił od 37 do 73 lat. Aby ocenić spożycie soli, eksperci ocenili jednodniowy dzienniczek żywieniowy i na podstawie próbek moczu obliczyli dla każdego uczestnika ilość spożywanego sodu, który pochodził nie tylko z soli kuchennej, ale również z pieczywa, makaronów, produktów cukierniczych, czy nawet dań gotowych do odgrzewania.

Eksperci zaobserwowali, że osoby spożywające większe ilości soli wykazywały zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a szczególnie niewydolności serca lub choroby wieńcowej.

– Dodawanie soli do żywności jest powszechnym zachowaniem żywieniowym bezpośrednio związanym z długoterminową preferencją danej osoby do słonych potraw smakowych i zwykłego spożycia soli – skomentował Dr Qi Lu, skomentował główny autor badania i dyrektor Centrum Badań nad Otyłością Uniwersytetu Tulane w Nowym Orleanie.

Jak sól wpływa na zdrowie serca i układ krążenia?

Sód to niezbędny pierwiastek, który odpowiada przede wszystkim za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej, prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego, a także reguluje ilość płynów w organizmie, w tym najważniejszego – krwi. Naukowcy podają, że dzienne zapotrzebowanie na sód dla dorosłego człowieka wynosi ok. 500 mg, natomiast przeciętny uczestnik badania spożywał aż 3400 mg, czyli prawie 7 razy więcej niż jest zalecana norma.

Jak pokazały wyniki najnowszych badań, osoby, które spożywały więcej niż 3,4 g soli, wykazywały aż o 37 proc. wyższe ryzyko niewydolności serca, w porównaniu do osób, które soliły mniej lub spożywały potrawy niesolone. Dodatkowo osoby te wykazywały o 26 proc. wyższe ryzyko niedokrwienia serca i o 23 proc. wyższe ryzyko choroby wieńcowej.

Warto również wspomnieć, że osoby stosujące dietę DASH (która między innymi polega na ograniczeniu soli do 2,3 g dziennie) wykazywały o 36 proc. niższe ryzyko rozwoju wszystkich chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby niedokrwiennej serca o 35 proc., natomiast ryzyko rozwoju niewydolności serca u nich było niższe aż o 54 proc.

Naukowcy podkreślają, że korzyści z ograniczenia dosalania potraw są ogromne, jednak konieczne są dalsze badania, które pozwoliłyby jeszcze szerzej poznać wpływ nadmiernego spożycia sodu na funkcjonowanie różnych układów i narządów w organizmie.

Czy można przedawkować sól? Jakie są objawy nadmiaru sodu w organizmie?

Słone potrawy od zawsze gościły na stołach naszej rodzimej kuchni. Wielu ludzi nie wyobraża sobie życia bez pieczonych lub wędzonych mięs, które wcześniej marynowane są w aromatycznych solankach. Niestety, nadmierne solenie może przyczyniać się do przedawkowania sodu.

Jakie objawy mogą oznaczać zbyt wysoki nadmiar sodu w organizmie?

  • wzrost pragnienia i suchość błon śluzowych,
  • wzrost ciśnienia tętniczego krwi,
  • obrzęki,
  • osłabienie mięśni,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • silny ból głowy,
  • cellulit wolny.

Czym zastąpić sól w diecie? Zioła zamiast soli

Zioła to znakomity dodatek do potraw, który nadaje im charakterystycznego smaku i aromatu. Niektóre osoby powinny ograniczać sód w diecie, a szczególnie pacjenci chorujący na nadciśnienie, niewydolność krążenia lub uporczywe obrzęki. W tych przypadkach sól warto zamieni aromatycznymi ziołami, aby potrawy były smaczniejsze.

Jakie zioła wybierać zamiast soli? Wśród najpopularniejszych można wymienić:

  • tymianek,
  • majeranek,
  • estragon,
  • bazylia,
  • oregano,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • rozmaryn.
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

iPolitycznie - Ustawa o wyrównywaniu szans w przygotowaniu - skrót

Materiał oryginalny: Solenie potraw a ryzyko chorób serca. Ten nawyk może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, szczególnie niewydolności i choroby wieńcowej - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie