MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Soczysta pierś z kurczaka na grillu. Wyśmienity smak to zasługa wyjątkowej marynaty. Najlepszy przepis na kurczaka z grilla

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wyśmienita i aromatyczna grillowana pierś z kurczaka. Zobacz, jak sprawić, by była wyjątkowo soczysta. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienita i aromatyczna grillowana pierś z kurczaka. Zobacz, jak sprawić, by była wyjątkowo soczysta. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Coraz bardziej słoneczna pogoda zachęca do grillowania na świeżym powietrzu. Mam dla ciebie znakomity przepis na wyjątkowo soczystego i aromatycznego kurczaka z grilla. Jego pyszny smak to zasługa miodowo-cytrynowej marynaty. Ważny jest także odpowiedni czas smażenia mięsa na ruszcie. Poznaj przepis na pierś z kurczaka na grillu.

W skrócie:

Kurczak z grilla - sprawdzony przepis

Szukasz sprawdzonego przepisu na grilla? Polecam pierś z kurczak na grillu w miodowo-cytrynowej marynacie. Mięso jest delikatne, soczyste, a jednocześnie wyraziste w smaku. Odrobina czosnku i ostrej papryki dodaje mu nieco pikanterii. Ważne, by marynować mięso kilka godzin, a nawet zostawić je w lodówce na całą noc. Pamiętaj także, by nie kłaść bardzo zimnego mięsa na rozgrzany ruszt - wyjmij je z lodówki na około pół godziny przed grillowaniem.

Zobacz w galerii, jak przygotować soczystą pierś kurczaka z grilla.

Przepis na pierś z kurczaka na grillu w miodowo-cytrynowej marynacie

czas przygotowania: 10 minut+ marynowanie mięsa + grillowanie
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 mały ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego.

Jak zrobić kurczaka z grilla?

  1. Filety z kurczaka oczyść i przekrój w poprzek na pół, delikatnie rozbij tłuczkiem.
  2. W miseczce wymieszaj składniki marynaty: sok z cytryny, ocet jabłkowy, miód, olej, sól, czosnek, ostrą paprykę i pieprz cytrynowy.
  3. Posmaruj mięso dokładnie marynatą i przełóż do miseczki.
  4. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  5. Wyjmij mięso z lodówki na ok. pół godziny przed grillowaniem.
  6. Grilluj kurczaka bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie lub na tacce do grillowania.
  7. Podawaj np. z plasterkami cytryny.

Jak długo grillować pieść kurczaka?

Dobrze przygotowany kurczak z grilla powinien być soczysty i co bardzo ważne, dokładnie wysmażony.

Pierś kurczaka grillujemy ok. 15 minut. Kawałki mięsa można kłaść na ruszcie lub smażyć je na folii aluminiowej lub specjalnej tacy do grillowania. Co jakiś czas warto odkręcić mięso na drugą stronę i posmarować marynatą lub oliwą z oliwek. W czasie grillowania najlepiej jest przekręcić filety z kurczaka co najmniej 3 razy.

Duże znaczenie dla soczystości mięsa ma także odpowiednie jego wcześniejsze zamarynowanie. Najlepiej zostawić mięso w marynacie w lodówce na całą noc.

Czytaj także: Soczyste mięso z grilla. Najlepszy przepis na grillowany filet z indyka. Kluczem do sukcesu jest marynata

Wyśmienita i aromatyczna grillowana pierś z kurczaka. Zobacz, jak sprawić, by była wyjątkowo soczysta. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Soczysta pierś z kurczaka na grillu. Wyśmienity smak to zasł...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Grill w Twoim domu

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Soczysta pierś z kurczaka na grillu. Wyśmienity smak to zasługa wyjątkowej marynaty. Najlepszy przepis na kurczaka z grilla - Strona Kuchni

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny