Smarowidło z podlaskiej gąski naszych gospodyń najlepsze w konkursie na tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny. Przepis (djęcia)

Donata Żmiejko
Donata Żmiejko
Przepis na „Smarowidło z podlaskiej gąski”, zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Boróweczki" w Srebrnym Borku został uznany przeza jurorów konkursu za najlepszy
Przepis na „Smarowidło z podlaskiej gąski”, zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Boróweczki" w Srebrnym Borku został uznany przeza jurorów konkursu za najlepszy KGW w Srebrnym Borku
Koło Gospodyń Wiejskich „Boróweczki” z miejscowości Srebrny Borek w gminie Szumowo (pow. zambrowski) zajęło pierwsze miejsce w jednej z kategorii w ogólnopolskim konkursie na „Tradycyjne Przetwory i Potrawy z Gęsiny”.

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w ramach projektu „Tradycyjna Gęsina Wiejska” zorganizował konkurs „Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny”, którego celem jest promowanie i upowszechnianie gęsiego mięsa. Gęsina to doskonałe mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Można je piec, dusić, smażyć, wędzić, marynować.

Konkurs był skierowany do wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które mogą się pochwalić swoimi talentami kucharskimi. Jak się okazało, cieszył się on dużym zainteresowaniem Kół Gospodyń Wiejskich, a w jego trakcie wpłynęło aż 90 zgłoszeń.

Jury konkursu wybrało laureatów w sześciu kategoriach konkursowych. W kategorii „Wyroby w opakowaniu szklanym” pierwsze miejsce zajął przepis na „Smarowidło z podlaskiej gąski”, zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich „Boróweczki w Srebrnym Borku” z miejscowości Srebrny Borek w gminie Szumowo (pow. zambrowski, woj. podlaskie). Panie też startowały w kategorii „Wyroby wędliniarskie”. Tutaj zajęły drugie i trzecie miejsce ex aequo z gospodyniami z KGW w Mniszku (w gminie Gościeradów). Jury wyróżniło przepis na „Szyję nadziewaną z gąskami”. Koło z Podlasia zaproponowało potrawy z gęsi od lokalnego hodowcy.

Zwycięskie KGW otrzymały nagrody pieniężne, w wysokości 1 tys. zł, a ich przepisy będą promowane.

Na Facebooku panie otrzymały gratulacje od wielu osób – m.in. od Henryki Mioduszewskiej, prezesa zarządu Regionalnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Łomży i posła Stefana Krajewskiego.

Oto przepis na „Smarowidło z podlaskiej gąski”
Kategoria: „Produkt przetworzony w opakowaniu szklanym”. Przepis zgłoszony przez Koło Gospodyń Wiejskich "Boróweczki" w Srebrnym Borku.

  • Składniki:
  • około 1 litr smalcu z gęsi
  • 3-4 gęsie żołądki
  • 2-3 źdźbła trawy żubrowej
  • 2-3 łyżki żubrówki
  • ½ kg jabłek winnych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek.

Opis przyrządzenia potrawy:
Żołądki oczyścić, umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć i udusić. Cebulę, czosnek i jabłka  pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Smalec gęsi rozpuścić, dodać  trawę żubrową, przyprawy, żubrówkę oraz żołądki i cebulkę z jabłkiem. Całość podgotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie przelać do wyparzonych słoików zakręcić i poczekać do stężenia. Świetnie smakuje z wiejskim chlebkiem i ogórkiem kiszonym. Takie smarowidło jest zdrowe i pożywne oraz bardzo popularne na Podlasiu.

Czytaj też:
Gospodynie z Łap Pluśniaków stawiają na gęsi. To laureatki ogólnopolskiego konkursu Tradycyjna Gęsina Wiejska

Kryzys klimatyczny, kryzys demograficzny?

Wideo

Materiał oryginalny: Smarowidło z podlaskiej gąski naszych gospodyń najlepsze w konkursie na tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny. Przepis (djęcia) - Gazeta Współczesna

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie