W skrócie
Chciałabym ci dzisiaj zaproponować bardzo szybką i łatwą do zrobienia sałatkę z buraczków gotowanych i kiszonych ogórków. Dodaję do niej jabłko, które nadaje sałatce odrobinę słodyczy i soczystości. Z kolei czerwona cebulka podkręca smak i sprawia, że sałatka jest bardziej wyrazista. Wszystko razem świetnie się komponuje i smakuje naprawdę wyśmienicie. Do sałatki można dodać łyżkę majonezu, ale to sprawi, że będzie cięższa i bardziej kaloryczna. Poza tym kompozycja warzyw jest tak dobra, że majonez tylko zabiłby ich smak. Zdecydowanie lepiej dodać oliwę, odrobinę octu jabłkowego i nieco doprawić solą i pieprzem. Ten sposób przygotowania sprawia, że sałatka z ogórków jest słodko-kwaśna i o taki efekt nam chodzi.
Sałatka z ogórków i buraczków – szybki dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2 ugotowane buraki,
- 3 kiszone ogórki,
- pół jabłka,
- pół czerwonej cebulki,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z ogórków kiszonych i buraków?
- Ugotowane buraczki oraz ogórki pokroiłam w niewielką kostkę.
- Jabłko umyłam, obrałam, wycięłam gniazda i pokroiłam na jeszcze mniejszą kostkę.
- Cebulkę drobno posiekałam.
- Umieściłam warzywa w miseczce. Dodałam oliwę, ocet, sól i pieprz.
- Całość wymieszałam i zostawiłam na pół godziny, żeby składniki się przegryzły.