MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smakowita sałatka z ogórków kiszonych i buraczków. Doskonała na grilla i jako surówka do obiadu. Zobacz, jak łatwo ją zrobić

Karolina Głogowska
Sałatka z buraczków gotowanych i ogórków to eksplozja smaku
Sałatka z buraczków gotowanych i ogórków to eksplozja smaku Karolina Głogowska
Moja sałatka z ogórków kiszonych i buraczków jest tak dobra, że na samą myśl cieknie mi ślinka. Na szczęście jest także bardzo łatwa do wykonania. Zrobisz ją w kwadrans, z zaledwie czterech składników. Dodaję do niej jabłko i czerwoną cebulkę, dzięki czemu sałatka nabiera charakteru. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie jest smaczne. Ta sałatka z buraczków i ogórków sprawdzi się zarówno na grilla jak i dodatek do obiadu.

W skrócie

Chciałabym ci dzisiaj zaproponować bardzo szybką i łatwą do zrobienia sałatkę z buraczków gotowanych i kiszonych ogórków. Dodaję do niej jabłko, które nadaje sałatce odrobinę słodyczy i soczystości. Z kolei czerwona cebulka podkręca smak i sprawia, że sałatka jest bardziej wyrazista. Wszystko razem świetnie się komponuje i smakuje naprawdę wyśmienicie. Do sałatki można dodać łyżkę majonezu, ale to sprawi, że będzie cięższa i bardziej kaloryczna. Poza tym kompozycja warzyw jest tak dobra, że majonez tylko zabiłby ich smak. Zdecydowanie lepiej dodać oliwę, odrobinę octu jabłkowego i nieco doprawić solą i pieprzem. Ten sposób przygotowania sprawia, że sałatka z ogórków jest słodko-kwaśna i o taki efekt nam chodzi.

Sałatka z ogórków i buraczków – szybki dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 ugotowane buraki,
  • 3 kiszone ogórki,
  • pół jabłka,
  • pół czerwonej cebulki,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka octu jabłkowego,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z ogórków kiszonych i buraków?

  1. Ugotowane buraczki oraz ogórki pokroiłam w niewielką kostkę.
  2. Jabłko umyłam, obrałam, wycięłam gniazda i pokroiłam na jeszcze mniejszą kostkę.
  3. Cebulkę drobno posiekałam.
  4. Umieściłam warzywa w miseczce. Dodałam oliwę, ocet, sól i pieprz.
  5. Całość wymieszałam i zostawiłam na pół godziny, żeby składniki się przegryzły.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny