Smaki Podlasia - już wieki temu książęta i biskupi jedli tu jeża

Magdalena Prus Fot. Amdrzej Zgiet
Takie ciasta jak to - w formie jeża - gościły już kilka wieków temu na ucztach książąt i biskupów - mówi Biruta Zimnicka z Puńska, twórczyni ciasta.
Podczas XII edycji finału wojewódzkiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów swoje produkty zaprezentowało 72 wystawców. Można było przekonać się, że nasza kuchnia jest bardzo różnorodna i nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie tu coś dla siebie. Mięsiwa, wędliny, ryby w każdej postaci, sery, ciasta i ciasteczka, torty, nalewki i piwa. Wybranie najlepszych spośród tylu smakołyków to trudny orzech do zgryzienia - przyznawali jurorzy. (mp) Fot. Andrzej Zgiet

Nagrody i wyróżnienia:
I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria Produkty i przetwory mięsne:

I nagroda: Łukasz Ancypo - Kindziuk sokólski
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Grażyna Fiłonowicz - Słonina dziadka

Podkategoria Produkty i przetwory z ryb:
I nagroda: Urszula Grajewska (Bar Smakosz Rajgród) - Sielawa Wędzona
           Marian Barnatowicz - Węgorz wędzony

Podkategoria Produkty mleczne:
I nagroda: Halina Raducha (Dąbrowskie Stowarzyszenie Produktu Lokalnego) - Klinek Dąbrowski

Wyróżnienia: Karolina Moniuszko - Polędwica surowa suszona
             Anatol Worona - Karp wędzony

II. W kategorii produktów i przetworów  pochodzenia roślinnego:

Podkategorie Przetwory owocowe:

I nagroda: Joanna Dołżyńska - Powidła z czarnych jagód

Podkategoria Przetwory warzywne:

I nagroda: Władysław Gryka - Kapusta kiszona w główkach
nagroda Agencji: Marta Maksymczuk - Kartoflaniki

Podkategoria Produkty zbożowe:

I nagroda: Ewa Dec - Chleb żytni na zakwasie

Podkategoria Wyroby cukiernicze:

I nagroda: Regina Pik - Ciasto Napoleon "Napoleonas"

Wyróżnienia: Danuta Bagińska - Konfitura z dzikiej róży
             Jadwiga Pryzmont - Opieńki marynowane
             Ewelina Deresz - Pierożki z makiem
             Sylwia Miszczuk - Ciasteczka maślane z maszynki

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria napoje bezalkoholowe:

I nagroda: Joanna Jakubiuk - Buza

Podkategoria napoje alkoholowe:

I nagroda: Biruta Zimnicka - Nalewka na pędach sosny
Nagroda Agencji Rynku Rolnego: Andrzej Hryc - Piwo domowe orkiszowe

Wyróżnienia: Justyna Skarzyńska - Miętówka z bazylią

IV. W kategorii inne produkty regionalne:

I nagroda: Halina Pezowicz - Babka drożdżowa "Niespodzianka"
Nagroda Agencji: Agnieszka Kaszyńska - Kaszanka z pieca chlebowego

Wyróżnienia: Jan Czmiel - Placek ze śledziem

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody "Perła 2012" następujące produkty:

1. Wędzonka staropolska - Karoliny Moniuszko
2. Ser suszony podlaski - Łukasz Ancypo
3. Biebrzański leszcz w zalewie octowej - Małgorzata Ostapowicz
4. Sielawa z weka - Marta Pieńczykowska
5. Kibiny - pierogi pieczone - Danuta Bagińska

 

 

 

 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3