Przed nami najsmaczniejszy festyn w roku – mówi Iwona Zawadecka z Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej.
Chętni będą mogli dowiedzieć się, jak smakuje dziczyzna. Oczywiście, wcześniej odbędzie się pokaz pieczenia dzika na rożnie.
Ale na tym nie koniec kulinarnych atrakcji. Zaplanowano bowiem warsztaty i pokazy, które będą także poświęcone potrawom zbożowym i mącznym.
– Podczas festynu przedstawimy tradycyjne, ludowe przedmioty służące do przerobu zbóż na mąkę i kasze, czyli różnego rodzaju żarna i stępy – informuje Iwona Zawadecka.
Zobacz też: Znamy najlepsze podlaskie smaki
Na koniec goście sami spróbują upiec podpłomyki. Festyn to też świetna okazja, by posłuchać pogawędki o tradycjach bimbrowniczych na Podlasiu. Z pasją opowie o nich Ryszard Doliński, znany białostocki aktor.
Ale to nie wszystko. Jak co roku imprezie będzie towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszy Smak Podlasia.
– Do udziału w nim zapraszamy osoby prywatne oraz firmy gastronomiczne, które przy przyrządzaniu potraw korzystają z tradycyjnych przepisów – zachęca przedstawicielka Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej.
Jak na festyn przystało, nie zabranie stoisk z wyrobami rękodzieła ludowego, regionalnym jadłem oraz różnymi pamiątkami. Początek w niedzielę o godz. 12 Wstęp 3 zł.
Zobacz koniecznie: Białostockie Muzeum Wsi: Smaki Podlasia (zdjęcia, wideo)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?