Smak i zdrowie z ekspresu do kawy

    Smak i zdrowie z ekspresu do kawy

    Material informacyjny

    Kurier Poranny

    Aktualizacja:

    Kurier Poranny

    Smak i zdrowie z ekspresu do kawy
    Trudno o popularniejszy, a jednocześnie bardziej kontrowersyjny napój niż kawa. Z jednej strony delektujemy się nią praktycznie od każdą szerokością geograficzną – mieszkańcy Ziemi wypijają rocznie 400 miliardów filiżanek kawy! Statystyczny Europejczyk pije 4 filiżanki kawy dziennie (160 litrów/ osobę w ciągu roku), Polak spożywa 3,4 kg kawy rocznie. Jest jednak także druga strona medalu – czyli mity, które krążą wokół tego napoju i sprawiają, że dla wielu osób kawa to niemalże trucizna wypijana jedynie dla porannego pobudzenia i traktowana jak zakazane w diecie używki i słodycze.
    Smak i zdrowie z ekspresu do kawy
    Kawa dla zdrowia, samopoczucia i… przyjaciół

    Popularny i niejednoznacznie odbierany produkt jest przedmiotem wielu badań. Okazuje się, że większość z nich nie potwierdza złych opinii. Dobra gatunkowo kawa, odpowiednio przygotowana, (np. z expresu ciśnieniowego) ma wręcz dobroczynny wpływ na zdrowie, kondycję, możliwości intelektualne oraz fizyczne. Poprawia samopoczucie, nastrój, a także … relacje towarzyskie. Nie bez powodu na przestrzeni wieków i dziś kawiarnie to ulubione miejsca spotkań towarzyskich, kulturalnych, rozmów biznesowych itp.

    Sport (z kawą) to zdrowie

    Przejdźmy jednak do konkretów – badania naukowe wykazują, że umiarkowane spożycie kawy (ok. 3 filiżanek dziennie) przynosi wiele pożądanych skutków fizjologicznych i jest elementem zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia. Jak się okazuje kawa i sport, kawa i sprawność, kawa i szczupła sylwetka to bardzo udane połączenia. Dobre espresso, latte czy americano z expresu ciśnieniowego do kawy zapewniają osobom aktywnym szereg korzyści:
    • kawa pomaga spalać tkankę tłuszczową – wiele suplementów i kosmetyków odchudzających i wyszczuplających ma w swoim składzie kofeinę. Badania naukowe potwierdzają, że spożycie kawy może przyspieszać przemianę materii nawet o 20%. Oczywiście mówimy tu o porządnej kawie, bez kopiastych łyżek cukru, śmietanki czy słodkich syropów. Najlepsza jest kawa w ziarnach, mielona przed zaparzeniem albo przygotowana w dobrym ekspresie ciśnieniowym;
    • poprawia krążenie krwi – zwiększa jej przepływ w naczyniach nawet o 30%, a to przekłada się na lepsze dotlenienie komórek i wyższą wydolność oraz dobrą kondycję;
    • redukuje bóle mięśni – badacze uniwersyteccy z Georgii udowodnili, że nasz ulubiony napój to panaceum na doskonale znane wszystkim amatorom sporu zakwasy. Okazuje się, że kawa bije na głowę środki przeciwbólowe, zmniejsza bowiem bóle mięśni nawet o 50%;
    • poprawia wytrzymałość u osób trenujących – mała czarna redukuje zmęczenie odczuwane podczas zajęć sportowych, warto zatem sięgnąć po nią przed treningiem – wpłynie korzystnie na kondycję przed, w trakcie i samopoczucie po;
    • daje solidny zastrzyk energii – dlatego właśnie sięgamy po nią rano, kofeina niweluje efekty niewyspania, pobudza, stymuluje fizycznie oraz intelektualnie.




    Kawą na zdrowie!

    Dobroczynne właściwości kawy nie ograniczają się jedynie do pobudzania i dodawania werwy sportowcom. Sięgając po ulubioną małą czarną z ekspresu ciśnieniowego do kawy czy też zaparzoną tradycyjnie, zapewniamy sobie działania profilaktyczne, lecznicze w wielu obszarach:
    • pozornie niepozorna filiżanka kawy to bogate źródło składników odżywczych – ziarna kawy dostarczają nam m.in. witaminy B2, B3 i B5 oraz minerały, takie jak mangan, potas i magnez;
    • kawa to cenne antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, zwalczają stany zapalne, chronią komórki przed uszkodzeniami. Surowe ziarno kawy zawiera aż 1000 różnych przeciwutleniaczy;
    • kawa redukuje ryzyko depresji – podnosi poziom serotoniny i dopaminy, czyli tzw. „hormonów szczęścia”;
    • mała czarna zmniejsza ryzyko chorób serca – potwierdzają to wieloletnie badania holenderskich naukowców. Mowa oczywiście o umiarkowanych ilościach dobrej jakości kawy, bez wspomnianych wyżej kalorycznych, niezdrowych dodatków;
    • ma dobroczynny wpływ na wątrobę – zapewne wiele osób z niedowierzaniem kręci głową, ale tak jest. Rozsądne ilości porządnej kawy redukują ryzyko raka wątroby oraz zachorowania na jej marskość, zapalenie ora stłuszczenie;
    • jest zalecana w profilaktyce poważnych chorób – Parkinsona i Alzhaimera. Według wyników badań osoby spożywające regularnie kawę (kofeinową) zdecydowanie rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona. Kawa zapobiega też powstawaniu amyloidu i zwyrodnień wywołujących chorobę Alzhaimera. Warto zatem (zwłaszcza po 60 r.ż) pozwalać sobie na wypicie kawy, co spowalnia procesy prowadzące do utraty pamięci czy choroby Alzhaimera;
    • wskazana w profilaktyce wielu nowotworów – chodzi m.in. o raka wątroby, jelita grubego, piersi, prostaty, a to dzięki zawartym w niej polifenolom oraz antyoksydantom;
    • pomaga walczyć z najpoważniejszą chorobą cywilizacyjną, jaką staje się cukrzyca – badania prowadzone na Vanderbilt University i na Harvardzie wykazały, że regularne picie kawy ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów, wrażliwość na insulinę i prawie o 25% zmniejsza ryzyko zachorowania;
    • pomaga chronić skórę przed słońcem – oczywiście pamiętamy, że nie zastąpi kremu z filtrem, ale zawarte w niej polifenole podnoszą odporność na szkodliwe działanie promieni słonecznych;
    • poprawia sprawność seksualną – głównie dzięki temu, że korzystnie wpływa na krążenie krwi, mała czarna odsuwa od panów groźbę problemów z erekcją.




    Dobra kawa – najlepiej z ekspresu!

    Należy oczywiście pamiętać, że istotna jest jakość, ilość i sposób przygotowania. Standardowe 2 filiżanki, czyli ok. 300 mg kofeiny nie powinny nikomu zaszkodzić, a korzyści, jak widać, może być wiele. Najbardziej wskazana jest kawa zaparzana w dobrym expresie do kawy ciśnieniowym, automatycznym albo manualnym. Nie najgorsza jest też tzw. kawa po turecku, z „fusami”. Rozpuszczalna ma już nieco mniej wartościowych składników, raczej nie sięgajmy po saszetki typu 3w1 ze słodkimi i tłustymi dodatkami. Dobry expres do kawy nie musi dziś wcale oznaczać wielkich wydatków i maszyny na pół kuchennego blatu. Nie trzeba też znać skomplikowanych rytuałów zaparzania ulubionej kawy. Udanym kompromisem są ekspresy ciśnieniowe do kawy z logo Dolce Gusto. Za niezawodność urządzeń odpowiada tu marka Krups, a smak oraz asortyment kapsułek z ulubioną kawą zapewnia kolejny lider w branży, czyli Nescafe. Małe stylowe expresy ciśnieniowe do kawy dostępne są w wersji manualnej oraz automatycznej i mimo niewielkich gabarytów zapewniają ciśnienie niezbędne do zaparzenia wybornego napoju (nawet do 15 barów). Efektowne wzornictwo i bogata gama różnych napojów (kawy, herbaty, czekolada) to dodatkowe atuty przemawiające na korzyść takiego właśnie małego AGD w naszej kuchni.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Poranny.pl poleca

    Targi pracy. Profile firm i oferty pracy. Szukaj swojej!

    Targi pracy. Profile firm i oferty pracy. Szukaj swojej!

    Rolnik z Podlasia znalazł żonę! Zobacz zdjęcia ze ślubu

    Rolnik z Podlasia znalazł żonę! Zobacz zdjęcia ze ślubu

    Białystok na przełomie wieków. Nie poznasz swojego miasta! (zdjęcia)

    Białystok na przełomie wieków. Nie poznasz swojego miasta! (zdjęcia)

    Poszukiwane przez podlaską policję. Oszustka, złodziejka, szpieg, dilerka

    Poszukiwane przez podlaską policję. Oszustka, złodziejka, szpieg, dilerka