MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie z orzechami włoskimi na rodzinne spotkania. Wyjątkowy przepis z chrupiącym dodatkiem. Przystawkę poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Odrobina musztardy do marynaty zaostrza smak śledzi.
Odrobina musztardy do marynaty zaostrza smak śledzi. Kasia Nowicka
Śledzie i bakalie to genialne połączenie. Kremowa delikatność i goryczka orzechów, głęboka w smaku ryba, ostrość cebuli i muślinowy olej lniany – tak powstaje jedna z moich ulubionych potraw na wyjątkowe okoliczności: śledzie z orzechami włoskimi. Przepis na przystawkę poleca Katarzyna Nowicka, blogerka kulinarna i autorka strony Plate by Kate.

W skrócie

Ze śledziami jest jak z brukselką – jedni kochają, drudzy nienawidzą i niczym ich nie przekonacie, ani obietnicą smaku, ani szantażem ani przekupstwem. Brukselka coraz śmielej wchodzi do mojej kuchni w moim domu, za to śledzie zjemy w postaci każdej. Zwłaszcza, jeśli są to śledzie z orzechami włoskimi.

Śledzie z orzechami włoskimi – przepis na rodzinne spotkania

Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 10 minut.

Składniki:

  • 200 g płatów śledziowych solonych matias lub à la matias,
  • 70 g orzechów włoskich,
  • 70 g cebuli szalotki,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 100 ml oleju lnianego lub oleju z orzechów włoskich,
  • pieprz świeżo zmielony.

Czytaj także: Śledzie z gorczycą i prażonymi orzechami na święta. Poznaj sprawdzony przepis nie tylko na Boże Narodzenie

Jak zrobić śledzie z orzechami włoskimi?

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wyjmij z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Pokrój na około 2 cm kawałki.
  3. Szalotkę obierz i pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę.
  4. 2/3 orzechów drobno posiekaj i podpiecz na suchej patelni.
  5. Pozostałą część orzechów utrzyj w moździerzu na pastę.
  6. Śledzie, orzechy, szalotkę i musztardę przełóż do miski.
  7. Dodaj świeżo zmielony pieprz i wlej olej lniany. Wymieszaj i przełóż do słoika.
  8. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Najzdrowszy na stole śledź z orzechami włoskimi

Śledź z orzechami włoskimi nie należy do klasycznych przepisów. Z klasyki ma za to pyszny olej lniany. Znajdziecie go na krótkiej liście najzdrowszych produktów spożywczych, które znajdują się na sklepowych półkach. Dietetycy nazywają go wprost płynnym złotem, bo zalet ma więcej niż tylko piękny, głęboki kolor.

W jednym słoiczku dwie rzeczy, które kocham od zawsze – ryba i orzechy. Bo śledź bakalie lubi bardzo. Zresztą lista pomysłów na tę świąteczną rybę jest dość długa. Moi domownicy i goście kochają śledzie w sosie musztardowym, których na Wigilii zabraknąć po prostu nie może.

Zobacz także: Jak usunąć ości z ryby? Trzy sposoby na pysznego karpia. Kluczowy składnik możesz mieć w kuchennej szafce

Olej lniany do śledzi

Nasze babcie i ich bacie dodając olej lniany do potraw, nie wiedziały, że dzięki temu wzmacniają odporność, dbają o skórę i serca swoich najbliższych lepiej, niż robią to apteczne preparaty. I w dodatku – naturalnie. My wiemy, więc pędźcie do sklepu po buteleczkę. Olej lniany jest pyszny i świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale i na co dzień.

Olej lniany doskonale uzupełnia śledzie z orzechami włoskimi. Do ryby i bakalii dodaję jeszcze drobniutko pokrojoną szalotkę. Można zastąpić ją cebulą cukrową. Ważne, by pokroić ją najdrobniej jak to możliwe. Całość doprawiam łyżką musztardy ziarnistej i sporą porcją świeżo zmielonego pieprzu. Wstawiam na co najmniej 12 godzin do lodówki i odliczam czas do wigilijnej uczty śledziożerców. Co i Wam polecam.

Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny