W skrócie
Ze śledziami jest jak z brukselką – jedni kochają, drudzy nienawidzą i niczym ich nie przekonacie, ani obietnicą smaku, ani szantażem ani przekupstwem. Brukselka coraz śmielej wchodzi do mojej kuchni w moim domu, za to śledzie zjemy w postaci każdej. Zwłaszcza, jeśli są to śledzie z orzechami włoskimi.
Śledzie z orzechami włoskimi – przepis na rodzinne spotkania
Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
- 200 g płatów śledziowych solonych matias lub à la matias,
- 70 g orzechów włoskich,
- 70 g cebuli szalotki,
- 1 łyżka musztardy,
- 100 ml oleju lnianego lub oleju z orzechów włoskich,
- pieprz świeżo zmielony.
Czytaj także: Śledzie z gorczycą i prażonymi orzechami na święta. Poznaj sprawdzony przepis nie tylko na Boże Narodzenie
Jak zrobić śledzie z orzechami włoskimi?
Sposób przygotowania:
- Śledzie wyjmij z zalewy i osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój na około 2 cm kawałki.
- Szalotkę obierz i pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę.
- 2/3 orzechów drobno posiekaj i podpiecz na suchej patelni.
- Pozostałą część orzechów utrzyj w moździerzu na pastę.
- Śledzie, orzechy, szalotkę i musztardę przełóż do miski.
- Dodaj świeżo zmielony pieprz i wlej olej lniany. Wymieszaj i przełóż do słoika.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Najzdrowszy na stole śledź z orzechami włoskimi
Śledź z orzechami włoskimi nie należy do klasycznych przepisów. Z klasyki ma za to pyszny olej lniany. Znajdziecie go na krótkiej liście najzdrowszych produktów spożywczych, które znajdują się na sklepowych półkach. Dietetycy nazywają go wprost płynnym złotem, bo zalet ma więcej niż tylko piękny, głęboki kolor.
W jednym słoiczku dwie rzeczy, które kocham od zawsze – ryba i orzechy. Bo śledź bakalie lubi bardzo. Zresztą lista pomysłów na tę świąteczną rybę jest dość długa. Moi domownicy i goście kochają śledzie w sosie musztardowym, których na Wigilii zabraknąć po prostu nie może.
Zobacz także: Jak usunąć ości z ryby? Trzy sposoby na pysznego karpia. Kluczowy składnik możesz mieć w kuchennej szafce
Olej lniany do śledzi
Nasze babcie i ich bacie dodając olej lniany do potraw, nie wiedziały, że dzięki temu wzmacniają odporność, dbają o skórę i serca swoich najbliższych lepiej, niż robią to apteczne preparaty. I w dodatku – naturalnie. My wiemy, więc pędźcie do sklepu po buteleczkę. Olej lniany jest pyszny i świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale i na co dzień.
Olej lniany doskonale uzupełnia śledzie z orzechami włoskimi. Do ryby i bakalii dodaję jeszcze drobniutko pokrojoną szalotkę. Można zastąpić ją cebulą cukrową. Ważne, by pokroić ją najdrobniej jak to możliwe. Całość doprawiam łyżką musztardy ziarnistej i sporą porcją świeżo zmielonego pieprzu. Wstawiam na co najmniej 12 godzin do lodówki i odliczam czas do wigilijnej uczty śledziożerców. Co i Wam polecam.
Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Taka sałatka śledziowa to wyjątkowy rarytas. Poznaj przepis na obłędną przystawkę
- Rewelacyjne śledzie w śmietanie. Wprost rozpływają się w ustach!
- Tak przyrządzone śledzie przełamią tradycję! Przepis na przystawkę w nowej odsłonie
- Pasta z brzuszków łososia do grzanek. Przepis na smarowidło dla miłośników ryb