Spis treści
CZYM SĄ KISZONKI?
Kiszonki to owoce i warzywa poddane procesowi kiszenia. Kiszenie jest znaną od pokoleń metodą konserwacji.
Podczas kiszenia proces fermentacji zachodzi dzięki fermentacji mlekowej. Dzięki temu procesowi kiszonki zyskują nowe właściwości. W Polsce najczęściej kisi się kapustę i ogórki jednak może to być też czosnek, kalafior, brokuł, a nawet śliwki czy buraki.
CO ZAWIERAJĄ KISZONKI?
Wszystkie kiszonki mają w sobie bakterie probiotyczne, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i odbudowują naturalną mikroflorę bakteryjną.
Kiszonki wpływają również na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Kiszonki zaleca się jeść głównie zimą, gdy na zewnątrz brak świeżych warzyw i owoców.
ZDROWIE PŁYNĄCE Z KISZONEK
Kiszonki mają w sobie wiele drogocennych witamin i minerałów. Są doskonałym źródłem witaminy C, B, A i E. Zawierają również wiele wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.
NA CO WPŁYWAJĄ KISZONKI?
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że warto włączyć kiszonki do diety! Ich dobroczynne działanie przedstawiamy W GALERII
Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?