Opinia na temat szkodliwości ziemniaków w diecie jest tylko mitem. Ziemniaki nie tylko mają mnóstwo wartości odżywczych, ale w połączeniu z chudym mięsem i warzywami mogą tworzyć smaczny, pełnowartościowy i dietetyczny posiłek.
Spis treści
WARTOŚCI ODŻYWCZE ZIEMNIAKÓW
Wartości odżywcze ziemniaków są wciąż niedoceniane. To błąd, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych. W ziemniakach znajdziemy między innymi:
- Witaminę C - aby zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wystarczy zjeść tylko cztery ziemniaki
- Witaminy z grupy B - wpływają korzystnie na układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie przemian węglowodanowych
- Błonnik - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
- Składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo - dzięki tym składnikom obniża się ciśnienie krwi, są one budulcem dla kości i zębów, dbają o zdrową skórę, włosy i paznokcie.
CZY ZIEMNIAKI SĄ DOBRE W DIECIE
Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii ziemniaki mają aż pięć razy mniej kalorii niż kasze i makarony. Wczesne ziemniaki zawierają w 100 gramach tylko 69 kcal, a ziemniaki późne 85 kcal w 100 gramach. Poza niską kalorycznością ziemniaki są też lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Zawierają śladowe ilości tłuszczu. Mają też działanie zasadotwórcze, dzięki czemu niwelują kwasotwórcze działanie po zjedzeniu mięsa.
ODMIANY ZIEMNIAKÓW
W Polsce występuje ponad 100 odmian ziemniaków. Ze względu na właściwości kulinarne dzieli się je na cztery podstawowe grupy:
- Typ kulinarny A - sałatkowy. Ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt.
- Typ kulinarny B - ogólnoużytkowy. Jest to uniwersalny i najczęściej spotykany typ ziemniaków. Można je piec, smażyć, idealnie nadają się też do puree, ponieważ łatwo zgniatają się pod naciskiem widelca.
- Typ kulinarny C - lekko mączysty. Ziemniaki rozsypują się po ugotowaniu. Miąższ jest lekko suchy. Nadają się na frytki, placki ziemniaczane i puree.
TE OSOBY POWINNY OGRANICZYĆ SPOŻYWANIE ZIEMNIAKÓW. SPRAWDŹ W GALERII
Ze względu na dużą zawartość potasu ziemniaków powinny unikać osoby z niewydolnością nerek. Również osoby cierpiące na reumatyzm powinny ograniczyć spożywanie bulw, ponieważ mogą spowodować sztywność stawów.
Przejdź do galerii i sprawdź jakie są skutki jedzenia ziemniaków