Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sirocco, czyli kulinarny melanż Bliskiego Wschodu i Zachodu

Redakcja
Książka "Sirocco" w Polsce ukazała się nakładem wydawnictwa Insignis
Książka "Sirocco" w Polsce ukazała się nakładem wydawnictwa Insignis mat. wydawnictwa
Sabrina Ghayour - znana popularyzatorka kuchni bliskowschodniej - wydała książkę, w której umiejętnie łączy dwie tradycje kulinarne. Proste przepisy z elastyczną listę składników będą dobrą inspiracją także dla wyznawców tradycyjnej, polskiej kuchni.

Autorka w proponowanych przez siebie potrawach umiejętnie przemyca egzotykę. Przez połączenie dwóch tradycji gastronomicznych tworzy niezwykłe kompozycje smakowe. Europejskie produkty i techniki wykonania łączy ze smakami i aromatami z krajów azjatyckiego wybrzeża Morza Śródziemnego

„Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu” to książka wyjątkowa. Otwiera ją ciekawy wstęp, w którym autorka tłumaczy swoją kulinarną filozofię. „Potrawy, które przyrządzamy najchętniej, to te, w których składniki można w razie potrzeby zastępować”. To zdanie kluczowe. Próżno szukać tu prawdziwie bliskowschodnich przepisów. Autorka, świadoma tego, że produkty tej kuchni w świecie zachodnim mogą być trudno dostępne, postanowiła ułatwić sprawę swoim czytelnikom – wcale nie muszą sztywno trzymać się przedstawionej receptury. Egzotyczne składniki bez problemu można zastąpić innymi, techniki przyrządzenia ułatwić i dowolnie modyfikować. Sabrina Ghayour podrzuca pomysły na proste i smaczne dania inspirowane tą wonną i kolorową kuchnią. Liczy także na to, że ta pięknie i solidnie wydana książka niebawem pokryje się plamami. „To książka o jedzeniu – o potrawach, które nie są zachodnie, ani wschodnie, tylko pyszne, proste i sycące” – kwituje na koniec.

Książka podzielona jest na pięć z rozdziałów, w których znajdziemy przepisy na każdą okazję: śniadania i brunche, przekąski, sałatki i dodatki, dania główne oraz desery. Każdy przepis opatrzony jest wyjaśnieniem o pochodzeniu dania i tradycji jego spożywania na Bliskim Wschodzie. Lista składników podana jest w zrozumiałych gramaturach, objętościach. Niemal do każdej potrawy potrzebny będzie cynamon, kurkuma, kumin, kolendra – przyprawy powszechnie dostępne także w naszych sklepach. Składniki takie jak np. zatar, sumak, melasa z granatów, harrisa czy kiszone cytryny zostały opisane w rozdziale „Moja spiżarnia”. Bez problemu zatem dowiemy się gdzie znaleźć i jak przyrządzić te mniej znane produkty lub skomponować mieszanki przypraw o egzotycznie brzmiącej nazwie.

Na śniadanie grzanki z gruszką, fetą i miodem, łódki chlebowe, pitty z boczkiem. Jako małe co nieco napój hibiskusowy, pikantny jogurt buraczany, frytki z cukinii, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim. Na danie główne potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów, perski gulasz z soczewicy, grillowane kalmary. A na deser tarta z jeżynami, pavlova z nektarynkami, miętą, migdałami i syropem herbacianym lub ciasteczka z pistacjami i gorzką czekoladą… Z tą książką takie dania nie stanowią większego problemu. Zdecydowana większość potraw opatrzona jest klasyczną fotografią, można więc będzie porównać własne kuchenne efekty z dokonaniami autorki.

Tą książką Sabrina Ghayour walczy ze stereotypami o kuchni bliskowschodniej. Wcale nie jest ostra i wyszukana, ale na pewno aromatyczna i pełna świeżych produktów. Potrawy inspirowane tymi smakami, wykonane w europejskimi technikami mogą być ciekawą kulinarną przygodą. To na pewno przyjemne doświadczenie – tak jak zapewne tytułowy sirocco, czyli gorący suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, opisywany jest także jako ciepły, ostry i parny. Któż z nas nie chciałby go poczuć?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny