Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Siemiatycze. Jak powstaje miód? Ekologiczny projekt miasta umożliwia podglądanie życia pszczół online (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Aktualnie pszczoły przygotowują się do sezonu zimowego – tzw. „zimowli”, podczas której tworzą „kłąb zimowy”, uwieszając się w dolnej części ula, na plastrach wolnych od pokarmu, mając nad sobą zapasy zimowe. W miarę ich spożywania kłąb przesuwa się ku górze. Co ciekawe – pozostające w kłębie pszczoły nie zapadają w sen, a żyją normalnie, jednak w tzw. stanie spoczynku, podczas którego ich czynności są zwolnione i osłabione.
Aktualnie pszczoły przygotowują się do sezonu zimowego – tzw. „zimowli”, podczas której tworzą „kłąb zimowy”, uwieszając się w dolnej części ula, na plastrach wolnych od pokarmu, mając nad sobą zapasy zimowe. W miarę ich spożywania kłąb przesuwa się ku górze. Co ciekawe – pozostające w kłębie pszczoły nie zapadają w sen, a żyją normalnie, jednak w tzw. stanie spoczynku, podczas którego ich czynności są zwolnione i osłabione. Miasto Siemiatycze/pixabay.com
27 sierpnia na stronie miasta Siemiatycze pojawi się link z transmisją na żywo z życia miejskich pszczół. Będzie można ją oglądać przez 24 godziny, każdego dnia tygodnia! Mieszkańcy będą świadkami procesu powstawania siemiatyckiego miodu, który będzie produktem promującym miasto.

W ramach projektu „Miodek” w czerwcu, na działce w Siemiatyczach powstała miejska pasieka. Zamieszkały w niej cztery rodziny pszczół. Matkami siemiatyckich pasiek są tzw. „krainki primy”, które miasto pozyskało z pasieki Melifera z Siedlec.

Zobacz też: Siemiatycze Blues Rock Festiwal 2019. Miastem zatrzęsły mocne rockowe brzmienia! (ZDJĘCIA)

Zdawać by się mogło, iż miejskie pasieki ze względu na większe zanieczyszczenia powietrza, ilość spalin samochodowych itd. produkują miód słabszej jakości. Jednak według badań biologów – miód wytwarzany w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu jest równie zdrowy i pełen wartości jak miody wiejskie. Ba! Pojawiła się nawet opinia, że pszczoły lepiej radzą sobie w metropoliach, ze względu na rośliny rosnące na balkonach, cmentarzach, różnego rodzaju skwerach oraz w parkach, które występują przez cały sezon.

Dlatego też w miejskich pasiekach najczęściej wytwarzanym miodem jest miód wielokwiatowy. W Siemiatyczach prócz dużej ilości kwiatów rośnie również wiele lip – dlatego według opiekuna pasieki – Arkadiusza Płotki – członka Koła Rejonowego Polskiego Związku Pszczelarzy w Siemiatyczach, siemiatyczanie mogą liczyć także na miód lipowy.

Czytaj także: Siemiatycze. Zniszczone molo nad zalewem. Lokalna prokuratura i policja nie chcą prowadzić sprawy (zdjęcia)

27 sierpnia, o godz. 13. na stronie miasta Siemiatycze (www.siemiatycze.eu) pojawi się link z transmisją na żywo z życia miejskich pszczół, którą oglądać można będzie przez 24 godziny, każdego dnia tygodnia.

Aktualnie pszczoły przygotowują się do sezonu zimowego – tzw. „zimowli”, podczas której tworzą „kłąb zimowy”, uwieszając się w dolnej części ula, na plastrach wolnych od pokarmu, mając nad sobą zapasy zimowe. W miarę ich spożywania kłąb przesuwa się ku górze. Co ciekawe – pozostające w kłębie pszczoły nie zapadają w sen, a żyją normalnie, jednak w tzw. stanie spoczynku, podczas którego ich czynności są zwolnione i osłabione.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Siemiatycze. Jak powstaje miód? Ekologiczny projekt miasta umożliwia podglądanie życia pszczół online (ZDJĘCIA) - Gazeta Współczesna

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny