Sezonowo znaczy zdrowo. Dlaczego warto jeść świeże owoce
agsa
ezonowe warzywa i owoce to te, które dojrzewały w naturalnym czasie wegetacji, bez dodatkowej ingerencji człowieka. Dzięki temu zachowują wszystkie najcenniejsze mikroelementy, jak np.: witaminę C, witaminy z grupy B, karotenoidy, potas czy żelazo. Wyróżnia je także niższa cena w porównaniu do produktów, które wymagały transportu z zagranicy.– Smakiem sezonowych owoców i warzyw można cieszyć się przez cały rok – przygotowując mrożonki, dżemy, konfitury czy kompoty, lub susząc niektóre produkty. Jednak to teraz jest ten czas, kiedy są one świeże, aromatyczne, a tym samym pełne niezbędnych witamin, składników mineralnych i ważnego w diecie błonnika pokarmowego – zapewnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
pixabay.com
Odpowiednio zbilansowana dieta oparta na produktach, jakie oferuje nam dana pora roku, może mieć znaczący wpływ na nasz dobrostan – zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Sezonowe, świeże oraz lokalne warzywa i owoce zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych oraz mają najwyższą wartość odżywczą. Dodatkowo ich doskonały smak, soczystość i aromat są prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Wideo
Kolejna dawka szczepionki już dostępna!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.