Sezon grillowy w pełni. Jakie dania przyrządzić, żeby przyrządzić dania żeby nie tyć?

Imo/ AIP
W grillowaniu gubią nas ilości zjadanych przysmaków, a także dodatki.
W grillowaniu gubią nas ilości zjadanych przysmaków, a także dodatki. archiwum
Edyta Leźnicka, dietetyk kliniczny podkreśla, że grillowania na świezym powietrzu wśród grupy znajomych nie należy się bać, nawet jeśli jest się na diecie odchudzającej. - Niejednokrotnie spotkałam się z tym, że osoby, które walczą ze zbędnymi kilogramami, stronią od grilla. Tymczasem odpowiedni wybór przysmaków, a następnie właściwe ich przygotowanie może okazać się doskonałym, a do tego smacznym sposobem na zdrowy posiłek - mówi specjalistka.

Grill kończy się źle, jeśli wybieramy tłuste kiełbaski, karkówki i zajadamy się jedynie mięsem. Pamiętajmy, że poza nim możemy wybrać smakołyki zdrowsze i mniej kaloryczne - przede wszystkim warzywa, a także ryby. Jeśli mięso, wybierzmy to lżejsze, jak pierś z kurczaka. Osobiście polecam szaszłyki z kurczaka z warzywami, a także pierś skomponowaną z grillowaną papryką, cukinią i szparagami, na które właśnie rozpoczyna się sezon - podpowiada Edyta Leźnicka. - Doskonałym wyborem będą też ryby, choćby pstrąg czy łosoś czy owoce morza, takie jak krewetki, które z grilla smakują wybornie.

Zaczyna się też sezon na śluby i wesela. Teraz daje się głównie kopertę. A ile w niej być powinno? Kliknij, a dowiesz się wszystkiego o ślubach i weselach 2018.

Niepopularne, a naprawdę ciekawe jest grillowanie owoców. Te posmakują szczególnie najmłodszym. Polecam szaszłyki z truskawkami, bananem, melonami - dodaje ekspert. Edyta Leźnicka zaznacza, że w grillowaniu gubią nas ilości zjadanych przysmaków, a także dodatki. - Zwykle na grillu zjadamy większe porcje posiłków, czego radziłabym unikać.

Jeśli chcemy zjeść więcej, dokonujmy rozsądnych wyborów - postawmy na lżejsze mięso, najedzmy się grillowanymi warzywami. I uważajmy na piwo, które tak wiele osób wybiera do grilla. Pamiętajmy, że to kaloryczny alkohol - jeden standardowy kufel (500 ml) to aż 250 kalorii - podkreśla.

Obejrzyj wideo:

Jerzy Górski: To nie jest tak, że ciągle jesteśmy na szczycie

Wideo

Materiał oryginalny: Sezon grillowy w pełni. Jakie dania przyrządzić, żeby przyrządzić dania żeby nie tyć? - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie