Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ser koryciński swojski z unijnym certyfikatem

Dorota Biziuk [email protected]
Ser koryciński swojski z unijnym certyfikatemAgnieszka Gremza z Szumowa koło Korycina jest największą producentką serów
Ser koryciński swojski z unijnym certyfikatemAgnieszka Gremza z Szumowa koło Korycina jest największą producentką serów D. Biziuk
Po tatarskim pierekaczewniku, ser koryciński jest drugim produktem z Podlasia, który uzyskał unijny certyfikat.

Komisja Europejska wpisała na listę produktów regionalnych ser koryciński swojski.Ten znany i ceniony mleczny rarytas otrzymał unijny certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Tradycyjna receptura
– Certyfikat dla sera korycińskiego oznacza przede wszystkim lepszą ochronę prawną. Dzięki niemu będzie łatwiej wyeliminować tzw. dziką konkurencję – powiedział Marcin Bielec, przewodniczący Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego.

Od tej pory nazwa „ser koryciński swojski” jest zastrzeżona w całej Unii Europejskiej.
– Taki produkt może pochodzić wyłącznie z gminy Korycin. Do jego sprzedaży uprawnione są gospodarstwa posiadające odpowiednie certyfikaty. Produkcja ma być prowadzona zgodnie z tradycyjną recepturą – wyjaśnił Marcin Bielec.

Cena pójdzie w górę
Do Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego należy obecnie 30 gospodarstw, z czego zaledwie dziewięć może sprzedawać ser pod zastrzeżoną nazwą. Pozostałe 21 gospodarstw czeka na stosowne pozwolenia niezbędne do uruchomienia produkcji.

Kilogram sera korycińskiego kosztuje 20 – 25 zł.
– Często zdarzały się sytuacje, kiedy ktoś sprzedawał sery, które z korycińskimi nie miały nic wspólnego. Ich cena to ok. 14 zł. Teraz taki sprzedawca, który nie ma certyfikatu musi liczyć się z faktem., że za podobny proceder zapłaci karę od 50 tys. zł wzwyż – podkreślił przewodniczący Marcin Bielec.

Producenci z gminy Korycin przewidują, że unijna ochrona sprawi, że będą zmuszeni podnieść ceny swoich serów.
– Jeszcze nie wiemy, jak to będzie wyglądało w praktyce, ale certyfikacja gospodarstwa z pewnością nie jest tania. To wszystko odbije się na ostatecznej cenie sera – przyznali producenci mlecznego rarytasu.

Mleko plus podpuszczka
Ser koryciński to odmiana sera podpuszczkowego. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego i podpuszczki. Kiedyś podpuszczkę przygotowywano ze sproszkowanych żołądków cielęcych. Teraz stosuje się gotowy produkt mleczarski. Legenda głosi, że produkcji serów mieszkańcy Korycina nauczyli się od Szwajcarów.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny