Ser koryciński swojski z unijnym certyfikatem

Dorota Biziuk [email protected]
Ser koryciński swojski z unijnym certyfikatemAgnieszka Gremza z Szumowa koło Korycina jest największą producentką serów
Ser koryciński swojski z unijnym certyfikatemAgnieszka Gremza z Szumowa koło Korycina jest największą producentką serów D. Biziuk
Po tatarskim pierekaczewniku, ser koryciński jest drugim produktem z Podlasia, który uzyskał unijny certyfikat.

Komisja Europejska wpisała na listę produktów regionalnych ser koryciński swojski.Ten znany i ceniony mleczny rarytas otrzymał unijny certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Tradycyjna receptura
– Certyfikat dla sera korycińskiego oznacza przede wszystkim lepszą ochronę prawną. Dzięki niemu będzie łatwiej wyeliminować tzw. dziką konkurencję – powiedział Marcin Bielec, przewodniczący Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego.

Od tej pory nazwa „ser koryciński swojski” jest zastrzeżona w całej Unii Europejskiej.
– Taki produkt może pochodzić wyłącznie z gminy Korycin. Do jego sprzedaży uprawnione są gospodarstwa posiadające odpowiednie certyfikaty. Produkcja ma być prowadzona zgodnie z tradycyjną recepturą – wyjaśnił Marcin Bielec.

Cena pójdzie w górę
Do Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego należy obecnie 30 gospodarstw, z czego zaledwie dziewięć może sprzedawać ser pod zastrzeżoną nazwą. Pozostałe 21 gospodarstw czeka na stosowne pozwolenia niezbędne do uruchomienia produkcji.

Kilogram sera korycińskiego kosztuje 20 – 25 zł.
– Często zdarzały się sytuacje, kiedy ktoś sprzedawał sery, które z korycińskimi nie miały nic wspólnego. Ich cena to ok. 14 zł. Teraz taki sprzedawca, który nie ma certyfikatu musi liczyć się z faktem., że za podobny proceder zapłaci karę od 50 tys. zł wzwyż – podkreślił przewodniczący Marcin Bielec.

Producenci z gminy Korycin przewidują, że unijna ochrona sprawi, że będą zmuszeni podnieść ceny swoich serów.
– Jeszcze nie wiemy, jak to będzie wyglądało w praktyce, ale certyfikacja gospodarstwa z pewnością nie jest tania. To wszystko odbije się na ostatecznej cenie sera – przyznali producenci mlecznego rarytasu.

Mleko plus podpuszczka
Ser koryciński to odmiana sera podpuszczkowego. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego i podpuszczki. Kiedyś podpuszczkę przygotowywano ze sproszkowanych żołądków cielęcych. Teraz stosuje się gotowy produkt mleczarski. Legenda głosi, że produkcji serów mieszkańcy Korycina nauczyli się od Szwajcarów.
 

Wideo

Komentarze 8

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

I
Inez

No właśnie, dlaczego te sery są tak wielkie?
 

R
Romek

Bardzo lubię ten ser, w końcu nikt nie podkradnie nikomu receptury praw do wyrobu.Kolorowanki dla dzieci

I
Iwona87875

ser koryciński można polecić każdemu koneserowi dobrego smaku, jeśli ktoś chce kupić ser koryciński może go zamówić przez Internet

B
Basia

te sery są przepyszne - jadłam kilka ich rodzajów - polecam jeśli tylko macie taką możliwość
 

L
Lupek

Albo to zdjęcie nie jest najlepszej jakości albo te sery są jakieś dziwnie duże hmmm......

K
Krytyk

Reklamują te sery od Gremzy a to zwykła przemysłówka.. Mleko ze skupu i nastawienie na ilość nie jakość.. Nie polecam :-(

I
Inez

No właśnie, dlaczego te sery są tak wielkie?
 

b
baba

Właśnie że ta receptura to została podkradziona...

Dodaj ogłoszenie