Receptura serów korycińskich ma kilkusetletnią tradycję. Legenda głosi, że produkcji sera nauczyli mieszkańców regionu Szwajcarzy, którzy w drugiej połowie XVII wieku na ziemiach korycińskich brali udział w jednej z bitew Potopu Szwedzkiego. To oni nauczyli mieszkańców produkcji wyjątkowo smacznego sera. Jako podpuszczki używano wówczas proszku z suszonych żołądków cielęcych. Dziś zastąpiła go podpuszczka mleczarska, a gotowe sery leżakują krócej niż kiedyś, jednak cały proces przebiega tak samo, dzięki czemu uzyskuje się w pełni naturalny i wyjątkowo smaczny lokalny rarytas.
Rodzina państwa Bielec od pokoleń zajmuje się produkcją tego. A jakość ich serów potwierdza zarówno niesłabnące zainteresowanie klientów Serem Korycińskim Swojskim, jak i wyróżnienie go jedną z najbardziej prestiżowych nagród w Polsce i Europie: Medalem Targów Poznańskich Smaki Regionów Polagra w 2015 roku. Podczas trwania wspomnianych Targów Polagra Food odbywał się najtrudniejszy w Polsce konkurs kulinarny, tj. Kulinarny Puchar Polski. Wygrana w nim wiąże się z ogromnym prestiżem, a udział mogą brać jedynie osoby mogące pochwalić się dużym doświadczeniem i dorobkiem na polskiej scenie kulinarnej. Produkty spożywcze używane w trakcie KPP muszą być z najwyższej półki i reprezentować wyjątkową jakość, być niejako elitą produktów. I tam właśnie prezentowane były – jak widać z sukcesem – walory Sera Korycińskiego Swojskiego Agnieszki i Marcina Bielec z Aulakowszczyzny.
Ich przysmak jest chlubą tradycji kulinarnej Podlasia. Ser Koryciński Swojski to żółty ser dojrzewający, wytwarzany tradycyjnymi metodami z niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Produkowany jest zarówno naturalny w smaku, jak i wzbogacany ziołami, orzechami, żurawiną, czosnkiem niedźwiedzim, pomidorami. Na życzenie klienta, wytwórnia może przygotować swój rarytas z dowolnym dodatkiem. Zawartość tłuszczu sięga około 30 proc. Swój kulisty, lekko spłaszczony kształt i karbowaną powierzchnię sery korycińskie zawdzięczają cedzakom, w których są osączane z serwatki w początkowym etapie produkcji. Wielkość sera zależy od ilości masy umieszczonej w cedzaku, jak też od czasu dojrzewania. Przeciętnie gotowe przysmaki ważą od 2,5 do 5 kg i mają około 30 cm średnicy.
Ser Koryciński został wpisany do unijnego rejestru i posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Tylko tak oznakowany produkt daje pewność, że kupujecie Państwo w stu procentach oryginalny przysmak.
Zapraszamy do kontaktu z wytwórnią Agnieszki i Marcina Bielec. Firma prowadzi sprzedaż dla hurtowni, sklepów detalicznych i klientów indywidualnych.
Produkty mleczarskie s.c.
Agnieszka i Marcin Bielec
Aulakowszczyzna 12, 16-140 Korycin
tel.: 85 72 19 335, 606 921 040, 694 436 229
mail: [email protected]
www.serykocinskie.com.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?