Ten wytwarzany według starych receptur smakołyk znalazł się w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Rozporządzenie ukazało się pod koniec minionego tygodnia w dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Ser koryciński to produkt dojrzewający, wytwarzany z surowego, pełnego mleka krowiego z dodatkiem enzymu podpuszczki oraz soli kuchennej. Jego tradycja sięga drugiej połowy XVII. Jest wytwarzany w gminach Korycin, Janów i Suchowola.
To 35. polski produkt tradycyjny chroniony przez prawo unijne.
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorcówDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?