Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sękacz, twaróg i chleb trafiły na listę ministerstwa

a
Archiwum
A To kolejne produkty z regionu, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Na listę został wpisany twaróg - klinek dąbrowski z Dąbrowy Białostockiej. O wpis starało się miejscowe Stowarzyszenie Produktu Lokalnego.

Jak powiedziała prezeska stowarzyszenia Halina Raducha, w organizacji jest sześć kobiet, które wyrabiają takie sery. O wyjątkowości specjału świadczy to, iż jest naturalny - bez żadnych konserwantów i dodatków, a wyrabia się go z mleka prosto od krowy. - W Dąbrowie ten twaróg wyrabiany jest od pokoleń i jest na tyle powszechny, że na początku dziwiło mnie, iż ludzie mówią o jego unikalności - powiedziała Halina Raducha. Teraz po twaróg do Dąbrowy przyjeżdżają klienci z całego regionu.

Na liście znalazł się też chleb na zakwasie, wypiekany od czterech pokoleń przez rodzinę Józefa Strójkowskiego z Sadka. - Wyjątkowość chleba polega na tym, że wyrabiany jest ze zboża - żyta, które sam sieję i zbieram - tłumaczy Józef Stójkowski. Dodaje, że znaczenie ma też to, że mąkę uzyskuje z ziaren zmielonych w małym, miejscowym młynie, a na unikalny smak wpływa również wypiekanie chleba w starym piecu chlebowym. Strójkowski nie wypieka chleba na dużą skalę, jedynie kilka bochenków tygodniowo, po które przyjeżdżają zaprzyjaźnieni klienci.

Na listę trafił też Sękacz suchowolski. O wpis starała się rodzina Pawła Andraka z Suchowoli, gdzie jego ojciec prowadzi cukiernię. Andraka mówi, że przepis na ciasto na sękacz suchowolski zostało zmodyfikowane przez jego babcię, która dostosowała je do swoich potrzeb. Do zrobienia sękacza suchowolskiego potrzebne są świeże jaja, mąka, tłuszcze, cukier, śmietana, do smaku dodaje się też aromat (sękacz sejneński jest bez aromatów). Wyrobione ciasto leje się na stożkowy walec umieszczony przed piecem, ciasto obraca się i zapieka, wtedy leje się kolejne warstwy. Po sękacz do Suchowoli przyjeżdżają klienci z całej Polski, produkt jest też przysmakiem na weselach czy chrzcinach w regionie.

Z inicjatywą wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi występuje wytwórca danego produktu - musi wypełnić wniosek o wpis i skompletować niezbędną dokumentację potwierdzającą 25-letnią historię wytwarzania. Ten proces zajmuje dużo czasu. Jak powiedziała dyrektorka departamentu rolnictwa i rozwoju wsi w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego Ewa Kulikowska , dzięki temu wpisowi produkty mają szansę być wypromowane podczas różnych imprez, a wytwórcy zdobyć nowych klientów.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny