My Polacy, lubimy przenosić na nasz grunt ciekawe dania. Najczęściej dorzucamy coś od siebie. Kilka lat temu oszaleliśmy na punkcie sałatki greckiej. Ale czy na pewno przyrządzamy ją prawidło?
Sałatka grecka oryginalna - przepis
Oryginalna sałatka grecka to bardzo prosty przepis.
Składa się z:
- grubo krojonych pomidorów;
- ogórków;
- czerwonej cebuli;
- zielonej papryki;
- brązowych/czarnych oliwek z pestkami;
- sera feta w plastrze;
- oregano;
- oliwy.
Zobacz też inny przepis na prawdziwą grecką sałatkę - wersja oryginalna
Bardzo ważne w sałatce greckiej jest dobranie sera feta. Ten tradycyjny grecki ser jest wyrabiany z mleka koziego lub owczego. Najczęściej jednak w jego składzie można znaleźć mieszkankę obu. Prawdziwa feta powinna być w słonej zalewie. Konsystencja tego sera jest krusząca i niezbyt tłusta. Ser w smaku jest kwaśny, lekko słony, ale nie przesolony.
Sałatka grecka - przepis na polską wersję
Sałatka grecka w polskiej wersji podawana jest z sałatą i fetą, lub serem typu feta, pokrojoną w kostkę. Ten sposób, grekom przypomina ich wiejską sałatkę, zwaną horiatiki, którą można zrobić z tego, co ma się w lodówce. Fetę można zastąpić serem kozim lub sałatkowym. Takim przykładem jest nasz kolejny przepis na sałatkę grecką – z sałatą lodową i serkiem sałatkowym.
Sałatka grecka z kurczakiem to także pyszne danie. Mięso wystarczy pokroić, doprawić i przesmażyć na patelni. Mięsożercy będą zadowoleni.
Sałatka grecka: sos obowiązkowy, ale jaki?
Zgodnie ze sztuką, sałatkę grecką podaje się z oliwą z oliwek. Jednak są też wersje z sosem. Najczęściej jest to vinaigrette. Robi się go z:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek;
- sok z 1/2 cytryny;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2-3 łyżki wody;
- 1/4 łyżeczki bazylii;
- 1/4 łyżeczki oregano;
- sól i pieprz do smaku.
Składniki włożyć do małego słoika, szczelnie zakręcić i energicznie potrząsać, aby sos się wymieszał i polać nim sałatkę.
Ile kalorii (kcal) ma sałatka grecka?
Wszystko zależy od ilości składników jakie zostaną użyte do przygotowania sałatki greckiej. Jej kaloryczność może wahać się od 106 Kcal do 260 kcal za 250 g.
Z czym podawać sałatkę grecką?
W Grecji sałatka grecka jest podawana oddzielnie z chlebem. Wtedy jedzona jest wspólnie, ale serwowana jest też jako dodatek do wszystkich dań obiadowych. W Polsce można zjeść ją samą, z grzankami lub tostami, ale też w towarzystwie grillowanego mięsa.
Zobacz: Sałatka grecka, wersja oryginalna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?