Rybne pyszności na świąteczny stół. Poleca Łukasz Rakowski,...

    Rybne pyszności na świąteczny stół. Poleca Łukasz Rakowski, szef kuchni Hotelu Cristal

    Materiał informacyjny

    Kurier Poranny

    Aktualizacja:

    Kurier Poranny

    Zupa rybna z wędzonym dorszem i trocią

    Zupa rybna z wędzonym dorszem i trocią

    Święta coraz bliżej. Warto już pomyśleć nad bożonarodzeniowym menu. A że czas jest wyjątkowy, to i potrawy muszą być wyjątkowe. Dziś świąteczne przepisy poleca Łukasz Rakowski, szef kuchni restauracji w Best Western Hotel Cristal w Białymstoku.
    Zupa rybna z wędzonym dorszem i trocią

    Zupa rybna z wędzonym dorszem i trocią

    Zupa rybna z wędzonym dorszem i trocią



    Doskonała na pierwszy dzień świąt.

    Składniki:
    • Na 10 porcji
    • 1 kg ziemniaków surowych obranych
    • 500 g cebuli
    • 1 por
    • 15 g świeżego tymianku
    • 10 g suszonego tymianku
    • 1,8 l wywaru rybnego
    • 10 g kawioru z łososia
    • 300 g dorsza wędzonego
    • 300 g troci
    • 700 ml śmietany 30%


    Obieramy wędzonego dorsza ze skóry i oczyszczamy z ości.

    Wywar rybny

    Do 2 litrów wody dodajemy grubo pokrojoną białą część 1 pora, 1 cebulę, 1 pęczek pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec skórę i ości z wędzonego dorsza. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz na najmniejszy. Po około 45 minutach cedzimy wywar.

    Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażoną na maśle cebulkę. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie i wtedy dodajemy śmietanę.

    Następnie - pokrojony w kostkę filet troci (bez skóry) i mięso wędzonego dorsza.

    Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym i suszonym tymiankiem.

    Ostatnim składnikiem jest kawior z łososia, który doda zupie wykwintności i smaku.


    Sandacz & Stynka z dodatkiem gotowanej w maśle brukselki i sosem cytrynowym



    Sandacz & Stynka z dodatkiem gotowanej w maśle brukselki i sosem cytrynowym


    Składniki:
    • Na 1 porcję
    • 150 g (75+75) sandacza
    • 100 g stynki
    • 60 g brukselki
    • Sól, pieprz cytrynowy
    • 50 g masła
    • 50 ml oleju


    Oczyszczone z ości filety sandacza przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Smażyć na małej ilości oleju od strony skóry do uzyskania złotego koloru, następnie dodać łyżeczkę masła. Skropić sokiem z cytryny.

    Stynkę smażyć na oleju do momentu uzyskania złotego koloru następnie oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.

    Oczyszczone i przekrojone na pół brukselki gotować w wodzie z masłem i solą. Przed podaniem obsmażyć na patelni z dodatkiem masła.


    Sos cytrynowy

    Składniki:

    100 ml śmietany 30%

    30g cebuli posiekanej w drobną kostkę

    Skórka z ¼ cytryny

    Sok z ½ cytryny

    20 g masła

    Sól

    Do przesmażonej na maśle cebulki dodaj śmietanę. Ciągle mieszając gotuj do momentu uzyskania gęstości. Następnie dodaj skórkę i sok z cytryny, dopraw do smaku solą.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Poranny.pl poleca

    Targi pracy. Profile firm i oferty pracy. Szukaj swojej!

    Targi pracy. Profile firm i oferty pracy. Szukaj swojej!

    Rolnik z Podlasia znalazł żonę! Zobacz zdjęcia ze ślubu

    Rolnik z Podlasia znalazł żonę! Zobacz zdjęcia ze ślubu

    Białystok na przełomie wieków. Nie poznasz swojego miasta! (zdjęcia)

    Białystok na przełomie wieków. Nie poznasz swojego miasta! (zdjęcia)

    Poszukiwane przez podlaską policję. Oszustka, złodziejka, szpieg, dilerka

    Poszukiwane przez podlaską policję. Oszustka, złodziejka, szpieg, dilerka