Rybne pyszności na świąteczny stół. Poleca Łukasz Rakowski, szef kuchni Hotelu Cristal

Materiał informacyjny
Zupa rybna z wędzonym dorszem i trocią
Zupa rybna z wędzonym dorszem i trocią
Święta coraz bliżej. Warto już pomyśleć nad bożonarodzeniowym menu. A że czas jest wyjątkowy, to i potrawy muszą być wyjątkowe. Dziś świąteczne przepisy poleca Łukasz Rakowski, szef kuchni restauracji w Best Western Hotel Cristal w Białymstoku.

Zupa rybna z wędzonym dorszem i trocią

Doskonała na pierwszy dzień świąt.

Składniki:

  • Na 10 porcji
  • 1 kg ziemniaków surowych obranych
  • 500 g cebuli
  • 1 por
  • 15 g świeżego tymianku
  • 10 g suszonego tymianku
  • 1,8 l wywaru rybnego
  • 10 g kawioru z łososia
  • 300 g dorsza wędzonego
  • 300 g troci
  • 700 ml śmietany 30%

Obieramy wędzonego dorsza ze skóry i oczyszczamy z ości.

Wywar rybny

Do 2 litrów wody dodajemy grubo pokrojoną białą część 1 pora, 1 cebulę, 1 pęczek pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec skórę i ości z wędzonego dorsza. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz na najmniejszy. Po około 45 minutach cedzimy wywar.

Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażoną na maśle cebulkę. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie i wtedy dodajemy śmietanę.

Następnie - pokrojony w kostkę filet troci (bez skóry) i mięso wędzonego dorsza.

Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym i suszonym tymiankiem.

Ostatnim składnikiem jest kawior z łososia, który doda zupie wykwintności i smaku.

Sandacz & Stynka z dodatkiem gotowanej w maśle brukselki i sosem cytrynowym

Sandacz & Stynka z dodatkiem gotowanej w maśle brukselki i sosem cytrynowym
Sandacz & Stynka z dodatkiem gotowanej w maśle brukselki i sosem cytrynowym

Składniki:

  • Na 1 porcję
  • 150 g (75+75) sandacza
  • 100 g stynki
  • 60 g brukselki
  • Sól, pieprz cytrynowy
  • 50 g masła
  • 50 ml oleju

Oczyszczone z ości filety sandacza przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Smażyć na małej ilości oleju od strony skóry do uzyskania złotego koloru, następnie dodać łyżeczkę masła. Skropić sokiem z cytryny.

Stynkę smażyć na oleju do momentu uzyskania złotego koloru następnie oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny.

Oczyszczone i przekrojone na pół brukselki gotować w wodzie z masłem i solą. Przed podaniem obsmażyć na patelni z dodatkiem masła.

Sos cytrynowy

Składniki:

100 ml śmietany 30%

30g cebuli posiekanej w drobną kostkę

Skórka z ¼ cytryny

Sok z ½ cytryny

20 g masła

Sól

Do przesmażonej na maśle cebulki dodaj śmietanę. Ciągle mieszając gotuj do momentu uzyskania gęstości. Następnie dodaj skórkę i sok z cytryny, dopraw do smaku solą.

Rybne pyszności na świąteczny stół. Poleca Łukasz Rakowski, szef kuchni Hotelu Cristal

Wideo

Dodaj ogłoszenie