Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dni Hiszpańskie. Warsztaty kulinarne w hiszpańskich smakach [ZDJĘCIA,WIDEO]

(krk)
Zgromadzona w Famie publiczność mogła posmakować przysmaków hiszpańskiej kuchni.
Zgromadzona w Famie publiczność mogła posmakować przysmaków hiszpańskiej kuchni. Konrad Karkowski
Ruszyły Dni hiszpańskie w Białostockim Ośrodku Kultury. Apetyt na kolejne atrakcje miały rozbudzić warsztaty kulinarne z Grzegorzem Chlebowiczem. Chętni mogli spróbować paelli, ośmiorniczki, a nawet byczych jąder.

W Białostockim Ośrodku Kultury rozpoczęły się Dni Hiszpańskie. Pierwszego dnia tłumy zgromadził się w kawiarni Fama na warsztatach kulinarnych z kuchni hiszpańskiej.

Publiczność przyszła przekonać się na własne oczy jak wygląda przyrządzanie typowych dla tego regionu dań. Każdy mógł również samodzielnie ocenić ich smak oddając się degustacji.

Przewodnikiem po kulinarnej Hiszpanii był Grzegorz Chlebowicz, szef kuchni Trattorii Czarna Owca w Białymstoku, który wraz ze swoimi pomocnikami przedstawiał krok po kroku, sposób przyrządzania iberyjskich dań.

Na pierwszy ogień poszła paella mixta z owocami morza. Gotowany ryż został przyrządzony na wywarze wraz z szafranem, warzywami, oraz kurczakiem. Wszystko podlane białym winem. Na koniec dodane zostały podsmażone owoce morza (małże i krewetki).

- Takie dania jak paella, czy criadillas w Hiszpanii są bardzo drogie i uchodzą tam za rarytasy - przekonują, 19-letnie Sylwia Kolosa i Aneta Czygier, które był w Hiszpanii i miały okazję próbować tamtejszych przysmaków. - Paella przygotowana na dzisiejszych warsztatach ma też zupełnie inny smak, od tej którą próbowałyśmy w Hiszpanii. Pierwszy raz za to miałyśmy okazję spróbować byczych jąder. Najtrudniejsze to się przemóc. W smaku nie są wcale takie złe, trochę jak wątróbka - śmieją się dziewczyny.

Największe poruszenie wywołały właśnie criadillas, czyli bycze jądra. Ten egzotyczny przysmak na starcie obtoczony został mąką i podsmażony na oliwie. Gdy mięso już się zarumieniło kucharze dodali trochę cebuli, i przyłożyli wszystko masłem. Po kilku minutach smażenia i dodaniu pietruszki, danie było gotowe do degustacji.
Dni hiszpańskie w BOK-u potrwają do niedzieli. Zaplanowane są m.in przedstawienie "Mi tía y sus cosas", czy spotkanie z Conrado Moreno, który przedstawi prezentację "Hiszpania - świat uczuć".

W niedzielę można będzie się wybrać m.in. na warsztaty języka hiszpańskiego dla dzieci i rodziców oraz warsztaty tańca flamenco – poprowadzi Askoa Etxebarrieta Lasheras “La Pulga”.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto