W skrócie
Restaurant Week jest cykliczną inicjatywą kulinarną, której zadaniem jest zachęcenie gości restauracji do zjedzenia wyjątkowych dań ze specjalnie stworzonego menu w atrakcyjnych cenach. Tym razem nie chodzi wyłącznie o zmysł smaku, bo organizatorzy stawiają na wsłuchanie się w jedzoną potrawę.
– Czy wiesz, że to, co słyszymy, odgrywa niebagatelną rolę w tym, jak odczuwamy smak? Chrupanie, przeżuwanie, krojenie, siekanie, ale również dźwięki gwarnej restauracji, stukot talerzy czy kieliszków uczestniczą w tworzeniu polisensorycznego doświadczenia i doznawania smaków, a także pobudzają nasz apetyt! – deklarują organizatorzy Restaurant Week 2023.
Zobacz w galerii przykładowe dania dostępne w wiosennej edycji Restaurant Week 2023.
Rezerwacja stolika w ramach Restaurant Week
Od 10 lutego można rezerwować menu przez stronę internetową akcji Restaurant Week. Na stronie wydarzenia należy wybrać miasto, restauracje, wersję menu, datę i godzinę wizyty. Do wyboru są dwa rodzaje menu: mięsne i wegetariańskie. Stolik można zarezerwować dla minimum 2 osób na 90 minut. Należy dokonać tego przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem podczas trwania wydarzenia. Dostępnym terminem na realizację rezerwacji jest czas trwania festiwalu, czyli od 22 marca do 30 kwietnia 2023 roku.
Ile kosztuje menu?
Jedno menu składa się z trzech dań określanych przez organizatorów jako „koncertowe kompozycje” wraz z wyjątkowym drinkiem Martini Fiero, w cenie 69 złotych za osobę. Ponadto dzięki współpracy z Visa Goście Festiwalu będą mogli skorzystać z rabatu na rezerwację za pośrednictwem programu Visa Benefit. Tak, jak w poprzedniej edycji, dzięki usłudze Klarna będzie można zapłacić za rezerwację po 30 dniach.
Gdzie zjeść w ramach Restaurant Week 2023?
Tym razem w festiwalu bierze blisko 400 restauracji, które znajdują się w 13 regionach w całej Polsce. Festiwal będzie odbywał się w takich miastach, jak:
- Warszawa,
- Radom,
- Białystok,
- Kraków,
- Wieliczka,
- Kryspinów,
- Lublin,
- Łódź,
- Poznań,
- Rzeszów,
- Szczecin,
- Wrocław.
Na Śląsku można dołączyć do akcji w Gliwicach, Bielsko-Białej, Katowicach, Brennej, Częstochowie i Zabrzu. Goście z Warmii i Mazur mogą zarezerwować miejsce w Olsztynie, Giżycku i Mikołajkach. Mieszkańców Trójmiasta zachęcamy do spotkań przy smakowitym jedzeniu w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.
Restauracje szanują jedzenie
Restaurant Week jest akcją, która tworzona jest w duchu zero waste. Organizatorzy mówią otwarcie, że dzięki planowaniu i rezerwacji menu marnowanie żywności w lokalach gastronomicznych ograniczone jest do minimum. Szefowie kuchni gotują festiwalowe menu z poszanowaniem produktów, by jak najlepiej wykorzystywać je w kuchni.
Strona Kuchni objęła wydarzenie patronatem medialnym.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: