Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rusza III edycja konkursu "Gotuj z klasą". Uczniowie podlaskich szkół wezmą na warsztat babkę ziemniaczaną (zdjęcia)

Magda Ciasnowska
Magda Ciasnowska
Gotuj z klasą 2018
Gotuj z klasą 2018 Wrota Podlasia
Trzynaście ponadpodstawowych szkół rolniczych i zawodowych z regionu, w których prowadzone są zajęcia o profilu gastronomicznym, po raz kolejny będą mieli okazję do doskonalenia umiejętności kulinarnych przy przygotowywaniu tradycyjnych podlaskich potraw. W trzeciej edycji konkursu "Gotuj z klasą" regionalne danie główne, które będzie oceniane, to babka ziemniaczana.

Dania z menu konkursowego tegorocznej edycji będą opierać się o odpowiedni dobór produktów z uwzględnieniem Listy Produktów Tradycyjnych oraz bazę produktów lokalnych, prowadzoną przez Samorząd Województwa Podlaskiego.

– Wszystkie edycje tego kulinarnego konkursu cieszyły się bardzo dużym powodzeniem, a biorący w nich udział młodzi ludzie wynieśli z nich nowe doświadczenia i nowe umiejętności, które pomogą im w ich zawodowym rozwoju. Dlatego chcemy kontynuować tego typu przedsięwzięcia, które promują zdrowe jedzenie oparte na naszych tradycyjnych domowych produktach. To wspaniały sposób, aby rozwijać naszą podlaską gastronomię – mówi Artur Kosicki, Marszałek Województwa Podlaskiego.

Pierwszy etap konkursu tzw. szkolny polega na przygotowaniu przystawki lub zupy, dania głównego i deseru z wykorzystaniem tradycyjnych produktów. Uczniowie muszą nie tylko opowiedzieć o swoich potrawach, ale też pokazać, które produkty czy tradycje kulinarne ich zainspirowały.

Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentować swoją szkołę w etapie wojewódzkim – finale konkursu, który zaplanowany jest na 25 marca. Młodzi kucharze będą gotować swoje dania i prezentować je komisji konkursowej. Ocenie będzie podlegał smak, prezentacja i związek z regionem danej potrawy.

Ich zmagania będzie oceniać jury pod przewodnictwem Karola Okrasy, jednego z najbardziej znanych polskich szefów kuchni, który otrzymał także tytuł Ambasadora Województwa Podlaskiego. On także jest fundatorem nagrody głównej w konkursie – stażu w jego ekskluzywnej restauracji.

Zobacz też:

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny