Dyrektor generalny Hotelu Mercure Agnieszka Bucka nie ukrywała zadowolenia ze wszystkich prac. Była pod wrażeniem talentu uczniów białostockiej szkoły.
- Wybór nie był łatwy. Z jedne strony chcieliśmy nagrodzić jedną osobę. Natomiast było tyle inspiracji, że próbowaliśmy to jakkolwiek pogodzić, dlatego wyróżniliśmy dwa projekty - mówi Agnieszka Bucka.
Stroje pracowników Hotelu Mercure miały nawiązywać do lokalnej kultury Podlasia. Strojów miało być 5 menedżerskie (damskie i męskie), kelnerskie (damskie i męskie) i strój pokojowej.
Główną laureatką została Luiza Dziwulska. Szczególnie doceniono jej projekt pokojowej.
- Nie spodziewałam się wygranej, ale bardzo się cieszę - mówi laureatka - Podczas projektowania skupiłam się na połączeniu kolorystycznym. Wybrałam barwy ciemnozielone, czerwone i beżowe - tłumaczy Luiza.
Projektowanie mody to jej pasja, jednak woli nie myśleć o planach na przyszłość.
- Lubię to robić, ale kto wie, co będzie później - dodaje.
Luiza wygrała również voucher na pobyt w Hotelu Mercure w Krakowie dla dwóch osób.
Wyróżniono też projekt Kacpra Henkiela. Jego pomysłem był strój recepcjonistki, szczególną uwagę przykuły spodnie z wysokim stanem i koszula w maki. Wygrał voucher na 150zł do wykorzystania w hotelowej restauracji. Będą serwować kuchnię włoską.
- Jestem trochę zszokowany, ale i szczęśliwy. Cudowne przeżycie, że moja praca została doceniona, bo nie byłem jej do końca pewny - ekscytuje się Kacper.
W swoim projekcie postawił na kolor niebieski. Tradycyjny uniform urozmaicił roślinnymi elementami.
- Czerwone elementy to maki, planowałem użyć też innych roślin. Najbardziej się skupiłem na tym żeby mój strój zawierał w sobie kolor niebieski, który jest trendy, za to motywem regionalnym miały być czerwone maki. Koszula będzie wykonana z wiskozy, zaprojektowałem też strój kelnerski, który jest z materiału wodoodpornego również z tym kwiatowym akcentem - opowiada Kacper.
Nauka w ZSTiOI to dla młodego projektanta spełnienie marzeń.
- Ta szkoła była moim marzeniem od dziecka. Nie zamieniłbym jej na żadną inną - mówi Kacper. Jest pewny, że w przyszłości chce podążać tą ścieżką.
Pozostali uczestnicy również zostali docenieni. Otrzymali voucher na pizzę w Mercure.
Nad projektami czuwała Maritta Kossakowska, w ZSTiOI uczy projektowania odzieży.
- Mieliśmy bardzo mało czasu na przygotowanie, ale postanowiliśmy stawić czoło wyzwaniu. Sądzę, że uczniowie stanęli na wysokości zadania, zrobili to w wyjątkowo kreatywny sposób. Włożyli w to mnóstwo własnych pomysłów i wiedzy, ponieważ musieli też poczytać na temat lokalnych tradycji i zwyczajów, aby dostosować się do stylu hotelu - tłumaczy mentorka.
Jest bardzo dumna ze swoich uczniów i wspiera ich na każdym kroku.
Hotel Mercure będzie nawiązywał do tradycji Podlasia nie tylko uniformami, ale również wystrojem wnętrz.
- Postawiłam na guest experience. Jeśli gość przyjeżdża do hotelu, to nie tylko po to żeby przespać się, zjeść śniadanie i wrócić, ale po to żeby czegoś doznać. Pomyślałam, że Podlasie jest tak pięknym regionem że trudno byłoby się nie inspirować tym, co nas otacza i w ten sposób zachęcić wszystkich gości, którzy do nas przyjeżdżają, żeby poznali atrakcje tego miejsca - wyjaśnia Agnieszka Bucka, dyrektor generalny Hotelu Mercure w Białymstoku.
W pokojach hotelowych będą fototapety reprezentujące Biebrzę, dodatkowo pojawią się dekoracje inspirowane przepołowionymi drzewami. Chyba najciekawszym rozwiązaniem, jeśli o chodzi o wystrój będzie żubr.
- To taka ciekawostka i atrakcja. Żubr będzie wisiał w restauracji do góry nogami nad wielkim stołem. Biesiadujący tam goście będą mieli nad głową te charakterystyczne zwierzę - zdradza Agnieszka Bucka.
Szefowa hotelu ma głowę pełną pomysłów. Wciąż planuje nowe atrakcje, które urozmaicą przyjezdnym pobyt w Mercure.
- Chciałabym dawać gościom upominki związane z Podlasiem. W planach jest też utworzenie kiosku z regionalnymi pamiątkami - dodaje Agata Bucka.
Hotel Mercure należy do sieci Accor. Budynek będzie się mieścił przy ulicy Hetmańskiej 50. Otwarcie hotelu datowane jest na połowę września.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?